18 april 2017

Omgevingsvisie Overijssel biedt ruimte voor maatwerk

Tijdens de Statenvergadering is de omgevingsvisie vastgesteld. De omgevingsvisie is een belangrijk document waarin we vastleggen hoe we willen dat onze provincie wordt ingericht. Het CDA heeft met volle overtuiging ingestemd met het voorstel dat voorlag. Wij hebben tijdens de behandeling van het voorstel aandacht gevraagd voor een aantal belangrijk onderwerpen. Wat het CDA betreft is het leveren van maatwerk voor de vestiging van bedrijven van buiten de gemeente een belangrijk aandachtspunt. Ook heeft de CDA fractie tijdens de behandeling van de omgevingsvisie aandacht gevraagd voor duurzame energie, de situatie op Kampereiland, het tegemoet komen van boeren die schade lijden door waterberging en de vraag wie er beslist over de bestemming van recreatiewoningen. 

Duurzame energie 
De ambitie voor duurzame energie krijgt in de nieuwe omgevingsvisie terecht ook meer ruimte. Wij zullen een bredere mix moeten gebruiken van duurzame energie om onze ambitie van 20% te verwezenlijken. De wind, zon, water en bio-energie zullen op veel grotere schaal moeten worden toegepast. Grote bedrijventerreinen zijn uitermate geschikt om windmolens te plaatsen. Er wordt vaak veel energie verbruikt en windmolens veroorzaken op deze plek vaak veel minder overlast dan bij de bewoonde omgeving. Elke vorm van energie heeft nadelen. Ook elke vorm van duurzame energie. Het is lelijk, veroorzaakt overlast in geluid of het stinkt. We zullen er echter niet aan ontkomen, want onze fossiele brandstofvoorraad is eindig. Iedereen zal op enige wijze water bij de wijn moeten doen, willen we hierin een flinke slag maken

Kampereiland
Door een passage in de omgevingsvisie over de veranderde waterveiligheid voor Kampereiland, leek de toekomst voor de boeren en ondernemers op het spel te staan. 
Ook insprekers vroegen hier aandacht voor. Gelukkig bleek bij navraag bij de gedeputeerde dat de verandering voor boeren in het gebied minder groot is dan gevreesd. De provincie zal zelf geen kapitaalintenieve investeringen in het gebied doen. De ondernemers kunnen hun bedrijf blijven voeren zoals zij dat al deden en ook de toekomst voor deze boeren hoeft er niet anders uit te zien dan voorheen. 

Schade door wateroverlast
Het CDA heeft naar aanleidng van de verschillende spekers tijdens de hoorzitting op 8 maart een motie ingediend, zodat er aandacht is voor de ondernemers die schade leiden door wateroverlast die buiten de zorgplicht van de waterschappen valt. In een aantal situaties lijkt de schade erger te zijn dan nu bekend is. Met het aannemen van de motie, is vastgelegd dat er in het najaar een inventarisatie beschikbaar komt waarin precies wordt aangegeven voor welke ondernemers die schade het grootst is. Het CDA vond het belangrijk hier actie op te ondernemen, omdat het door de veranderingen in het klimaat steeds natter wordt en de schade wellicht dus groter. 

Bestemming van recreatiewonignen
Het CDA is en blijft van mening dat permanente bewoning van recreatiewoningen niet is toegestaan. Daar zijn ze niet voor gebouwd en daar is ook nooit de vergunning voor afgegeven. Mensen die dat wel doen, wisten hoe de regels zijn. Alleen zijn wij wél van mening dat het veranderen van een bestemming niet bij voorbaat moet worden uitgesloten. De CDA fractie vindt dat je de mogelijkheid niet moet uit sluiten, maar dat je dat bij de gemeente moeten leggen. Zij kunnen maatwerk leveren. Gemeenten hebben zicht op de lokale situatie en kunnen beter beoordelen of je voor bepaalde gevallen toch een bestemmingsplan wijziging moet kunnen aanvragen. Er is door de D66, VVD, CU, CDA en 50plus een motie ingediend en deze is aangenomen. 

Communicatie van de provincie
Net als veel andere partijen heeft het CDA ook aandacht gevraagd voor de manier waarop de provincie heeft gecommuniceerd met de indieners van zienswijzen. Vaak werd er met een kort en standaard antwoord gereageerd. De manier van communiceren riep bij de mensen die de moeite hebben genomen van zich te laten horen een onaangenaam gevoel op. Het CDA hoopt dat de gedeputeerde de feedback van de Staten meeneemt en voortaan zorgt voor betere communicatie rond een belangrijk onderwerp als de omgevingsvisie. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.