02 april 2020

Ongerustheid om ‘Brabantse aanpak’ opkopen boerderijen

Uit berichtgeving van verschillende media hebben we kunnen vernemen dat de provincie Brabant voornemens is een zestal veehouderijbedrijven in verschillende provincies op te kopen om zo extra stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden te voorkomen. Hier lijkt sprake te zijn van extern salderen. De Statenleden Karin van der Toorn (CDA) en Anneriek Schönbaum (VVD) willen woensdag 8 april de volgende mondelinge vragen stellen tijdens een ‘bijpraatsessie’ over stikstof en gebiedsgerichte aanpak:

 1. De ontwikkelingen in de provincie Brabant leiden ook tot onrust bij de agrarische ondernemers in onze provincie. Bent u ervan op de hoogte dat de Brabantse Gedeputeerde Staten aan hun Provinciale Staten voorstellen om het inpassingsplan voor logistiek Park Moerdijk gewijzigd vast te stellen en hierbij stikstofruimte opkoopt van veehouderijbedrijven in andere provincies?

2. Zijn er ook veehouderijbedrijven en/of stikstofruimte van veehouderijbedrijven in Overijssel opgekocht door Brabant? Of bent u bekend met mogelijke plannen hiertoe vanuit de provincie Brabant of andere provincies? Hoe denkt het college hiermee om te gaan?

3. Was ons college op de hoogte van de Brabantse plannen? Welke afspraken zijn er in IPO verband gemaakt tussen de provincies onderling over de handelswijze van Brabant? Heeft de provincie Brabant zich aan die afspraken gehouden? Welke gevolgen heeft dat voor de provincie Overijssel?

4. Bent u het met de leden eens dat dit gedrag van de provincie Brabant niet bijdraagt aan de gewenste en noodzakelijke samenwerking tussen provincies met betrekking tot het stikstofprobleem.

5. Klopt het dat extern salderen met veehouderijen niet is toegestaan? En zo nee, per wanneer is extern salderen wel toegestaan?

6. Is het extern salderen afgebakend per provincie (c.q. omliggende provincies indien Natura 2000-gebied daar ook in de buurt ligt) en per natura 2000-gebied met omliggende ontwikkelingen? En zo nee, hoe verhoudt zich opkoop over provinciegrenzen heen (en los van N2000-gebieden) tot het beloofde maatwerk en de gebiedsprocessen om activiteiten in Overijssel weer vergund te krijgen? Wat blijft er over van de gebiedsgerichte aanpak en het maatwerk per N2000-gebied waar Overijssel mee aan de slag wil als er interprovinciaal opgekocht gaat worden?

7. Indien extern salderen wel is toegestaan, mag het dan op de ‘Brabantse wijze’, waarbij kennelijk ammoniakuitstoot vanuit de landbouw inwisselbaar is voor een andere soort stikstof die vrijkomt bij de industrie? Stel dat er blijvend geen onderscheid  tussen stikstof NOx (verkeer, luchtvaart, etc) en NH3 (ammoniak) gemaakt  wordt en het ‘schot’ tussen de  sectoren weggehaald wordt, is dat dan niet het hek van de dam, oftewel zal dan de kapitaalkrachtige industrie de landbouw opslokken?

8. De provincie Noord-Brabant heeft blijkbaar meerdere veehouderijen buiten hun provincie opgekocht: hoe is gewaarborgd dat de vrijkomende agrarische grond ook ingezet wordt ter versterking van de omliggende agrarische bedrijven? Wat is de mening van het college hierover en als deze situatie zich in Overijssel voordoet?

9. In het geval van opkoop van agrarische bedrijven zullen opstallen doorverkocht worden, wat betekent dat voormalige agrarische bebouwing leeg komt te staan (immers er is geen vergunning meer voor activiteiten) met mogelijk ondermijnende activiteit tot gevolg. Hoe gaat dit voorkomen worden?

10. Hoe voorkomen we dat de veehouderijsector in Overijssel wordt ‘leeggekocht’? Wat betekent dit voor het toekomstperspectief van de Overijsselse veehouderijsector?

11. Stel dat Overijssel het voorbeeld gaat volgen van Brabant, welke projecten zouden er dan als eerste opgepakt worden en uit welke sector?

12. Vervolg op 11: om nationale projecten van stikstofruimte te voorzien, worden analoog aan de vroegere prioritaire projectencategorie in de PAS-projecten opgepakt? Of is er een nieuwe systematiek?  Wat waren in Overijssel de prioritaire projecten onder de PAS?

13. De landelijke stikstofbank is nog niet opgericht, heeft nog geen kaders en spelregels. Heeft de provincie Overijssel een stem in het kapittel of zijn er suggesties gedaan aan de minister van LNV voor kaders en regels?  En zo ja, welke suggesties heeft Overijssel gedaan?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.