13 maart 2021

Oosten kan motor zijn van herstel economie

De Overijsselse gedeputeerden Eddy van Hijum en Roy de Witte hebben vrijdag de ‘Akte van Oost’ aangeboden aan minister en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra en minister Ank Bijleveld. De Akte bevat de regionale ambities van de provincies Overijssel en Gelderland en zeven regio’s op het gebied van economie, wonen, bereikbaarheid, landbouw en natuur.

De overhandiging had plaats in Hengelo, voor het treinstation dat volgens het CDA-verkiezingsprogramma een knooppunt moet in een hoogwaardig treinnetwerk dat Nederlandse en Europese steden verbindt. De beide CDA-gedeputeerden prezen de ambitie van Hoekstra om te komen tot een ‘New Deal’ over het Nederland van na de coronacrisis.

“Het Oosten kan een motor zijn in het herstel van de economie”, stellen Van Hijum en De Witte. “Wij willen samen het met kabinet investeren in het ondersteunen van MKB en familiebedrijven, slimme technologie, woningen voor jong en oud, een betere bereikbaarheid en gezonde landbouw en natuur. Het kabinet moet de kracht van Oost-Nederland slim benutten.”

Meer oog voor Oost-Nederland
Namens het CDA betuigde het Overijsselse Kamerlid Hilde Palland al eerder haar steun aan de Akte van Oost. “Samen met Pieter Omtzigt, Piet-Cees van der Wel en andere regionale kandidaten zal ik mij inzetten voor Oost-Nederland. Den Haag moet echt meer oog krijgen voor de regio.” Ook Wopke Hoekstra en Ank Bijleveld benadrukten dat het CDA bij uitstek de partij van en voor de regio is. “Niet voor niets trekken we in ons verkiezingsprogramma extra geld uit voor regionale bereikbaarheid, regiodeals en het versterken van de regionale economie”, aldus Hoekstra.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.