Cows in the countryside from Netherlands
24 september 2022

Provincie neemt meer tijd voor PIP Bergvennen en Brecklenkampse Veld

Boeren nabij het natuurgebied Bergvennen en Brecklenkampse Veld maken zich grote zorgen om de toekomst van hun bedrijf. Voor elk van de 24 Natura 2000-gebieden in Overijssel wordt een bestemmingsplan opgesteld met maatregelen als vernatting, extensivering, stopzetten van bemesting en aanpassing van het landschap nodig zijn om achteruitgang van aangewezen flora en fauna tegen te gaan. De maatregelen worden vastgesteld door de Samen Werkt Beter-partners LTO, natuurorganisaties, gemeenten en waterschappen.

De maatregelen hebben veelal directe gevolgen voor veehouderijen in de omgeving. Dat is ook het geval bij het natuurgebied Bergvennen en Brecklenkampse Veld. De boeren daar maken zich grote zorgen om de toekomst van hun bedrijf. Ze hebben dat telkenmale kenbaar gemaakt en alternatieven aangedragen. Deze alternatieven hebben slechts geleid tot kleine wijzigingen van het provinciaal inpassingsplan (PIP).

Wij hebben het gebied in de afgelopen jaren vaak bezocht en moeten constateren dat er vooral zorgen zijn om het verlies van agrarische grond en ontwikkelmogelijkheden, het ontbreken van duurzame alternatieve verdienmodellen en (indirecte) schades.

Bij de behandeling van dit PIP afgelopen woensdag in de commissie Landbouw en Natuur van Provinciale Staten werd ingesproken door twee lokale boeren. Uit de beantwoording door de gedeputeerde bleek dat hij vrijwel geen ruimte ziet om de plannen aan te passen vanwege de wettelijke eisen van natuurherstel in het gebied. Dit leidde tot grote teleurstelling van de insprekers en de meegekomen boeren uit het gebied die buiten de vergaderzaal in het Provinciehuis hun emoties niet konden beheersen. Dat uitte zich in verbale agressie die de grenzen van fatsoen te buiten ging. Veel vragen bleven hierdoor onbeantwoord.

Het CDA onderkent de noodzaak van herstel van de kwetsbare natuurgebieden in onze provincie en aanvaardt dat hiervoor soms ingrijpende maatregelen nodig zijn. Echter, perspectief voor boeren, behoud van agrarische grond, samenhang met andere opgaves en de leefbaarheid van het platteland zijn niet minder belangrijk. Daarover staan nog vele vragen open. Het is daarom juist en wijs dat de agendacommissie van Provinciale Staten heeft besloten daarvoor ruimte te geven voordat er besluiten worden genomen. Ook kan dan worden gewerkt aan herstel van verhoudingen en vertrouwen.

Douwe Prinsse en Jeroen Piksen,
woordvoerders CDA-Statenfractie

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.