29 februari 2016

Röpcke Zweerziekenhuis gaat voor kwaliteit en verbondenheid met de regio

De CDA-Statenfractie bracht op woensdag 24 februari een werkbezoek aan het Röpcke Zweerziekenhuis in Hardenberg. De Statenleden, en aanwezige leden van de Hardenbergse CDA fractie werden uitgebreid geïnformeerd over alle aspecten van een regionaal ziekenhuis. In alle informatie en gesprekken stond de menselijke maat centraal. Aan de Statenleden werd de vraag meegegeven of er provinciale mogelijkheden zijn voor medefinanciering van het de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Zowel werkgelegenheid als duurzaamheid en energiebeheer zijn immers provinciale thema's en opgaves.

Nieuw ziekenhuis
Het ziekenhuis is inmiddels al drieënveertig jaar in gebruik en zowel technisch als economisch deels aan een upgrade toe. Er zijn plannen voor een totaal nieuw ziekenhuis, dat het meest duurzame ziekenhuis van Nederland moet worden.

Onschatbare waarde
De aanwezigheid van een ziekenhuis is voor bedrijven een belangrijke vestigingsfactor en daarmee ook de leefbaarheid van het platteland. “De economische waarde van dit ziekenhuis is voor directe en indirecte werkgelegenheid van onschatbare waarde”, aldus Statenlid Henk Meulink. .

Verbonden met regio
Tijdens het bezoek was er ook uitgebreid aandacht voor de "vitaal vechtdalpolis".
De gratis Vitaal Vechtdal Polis is een stimulans voor preventie op het werk, voor welzijn en zorg en is beschikbaar voor de inwoners van de regio Vechtdal, Coevorden en Twenterand.  Ruim 20.000 inwoners zijn aangesloten bij dit concept. In Vitaal Vechtdal werken alle benodigde organisaties daarvoor met inwoners en met elkaar samen: huisartsen, wijkverpleegkundigen, verloskundigen, kraamzorg,  apothekers, therapeuten, ziekenhuis, ouderenzorg, gemeenten, verzekeringen, werkgevers en verenigingen. Een prachtig concept van samenwerking.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.