09 juni 2022

Special Olympics ‘toffe aanjager’ voor mensen met verstandelijke beperking

Het is eindelijk zover! Dit weekeinde zijn de Special Olympics in Twente. Het gaat hier om het grootste multi-sportevenement in ons land voor mensen met een verstandelijke beperking. Met maar liefst 3.000 sporters en hun begeleiders en 25 sportevenementen in 14 Twentse gemeenten.

De provincie Overijssel heeft in totaal 300.000 euro bijgedragen om de Special Olympics mogelijk te maken. Als CDA-Statenlid zette Moniek Kleinsman zich daarvoor in. ‘Geld vrijmaken voor sport heb ik als mijn belangrijkste taak gezien als Statenlid. Niet alleen topsport trouwens, maar ook voor bewegen in het algemeen, zegt de voormalige topschaatster die in oktober vanwege familieomstandigheden voortijdig stopte als lid van Provinciale Staten.

Moniek Kleinsman noemt de Special Olympics ‘een toffe aanjager’ voor mensen die anders geen kans krijgen om kennis te maken met sport. ‘Meedoen is het belangrijkste van dit evenement. Mensen in dezelfde omstandigheden leren elkaar kennen en ze stimuleren elkaar om door te gaan met bewegen.’ Moniek Kleinsman roemt daarnaast de samenwerking van de 14 gemeenten die samen de Special Olympics naar Twente hebben gehaald. In het coalitieakkoord van de Statenfracties van CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en PvdA was vastgelegd dat de provincie een belangrijke financiële bijdrage zou leveren aan de Special Olympics.

Peter van der Terp maakt sinds vorige maand als burgerlid deel uit van de CDA-fractie. Hij is woordvoerder sport en noemt de Special Olympics ‘een mooi uithangbord’ van de sport in de provincie Overijssel. ‘Zien sporten doet sporten. Een belangrijke boodschap van dit evenement is dat iedereen mee kan doen. De komende jaren wil ik iedereen uitdagen om voldoende in beweging te komen. Voldoende bewegen moet op de provinciale agenda blijven.’

Van der Terp zegt trots te zijn op al die vrijwilligers die dit evenement mogelijk maken. ‘Zij maken het verschil voor de deelnemers van de Special Olympics.’ Als internationaal toparbiter zal hij ook zijn steentje bijdragen. Dit weekend zal hij tijdens het korfbaltoernooi van de Special Olympics enkele wedstrijden leiden.

De Special Olympics Nationale Spelen zijn van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni. Het volledige sportprogramma is hier te vinden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.