04 februari 2017

Staten gaan akkoord met plan voor Nieuwe Energie

De provincie Overijssel gaat de komende jaren 40 miljoen investeren in Duurzame Energie. Dat hebben Provinciale Staten besloten tijdens de Statenvergadering van 1 februari.  Nederland staat voor een flinke opgave om klimaatdoelstellingen te realiseren. Ook van de provincie Overijssel wordt verwacht dat zij hieraan een bijdrage levert. Met het goedgekeurde uitvoeringsprogramma Nieuwe Energie gaat de provincie hiermee aan het werk. Het CDA diende tijdens de behandeling van het onderwerp, waarin het moties en amendementen regende, 1 motie en 1 amendement in. Beide voorstellen van het CDA zijn aangenomen. 

Maak informatie beschikbaar voor inwoners
“Veel inwoners van Overijssel willen ook zelf best investeren in duurzame energie. Daar moeten we heel erg blij mee zijn! Maar, informatie hierover blijkt echter niet altijd even makkelijk vindbaar. Als provincie dienen we de gemeenten zo goed mogelijk te ondersteunen in hun informatieve rol naar de inwoners. Dit kan door goede bundeling van informatie en het aanbieden van eenvoudige maatregelen die hiertoe bijdragen. Energie neutraal wonen is minder ingewikkeld dan het lijkt. Door goede isolatie , geen tochtkieren, zonnepanelen en goed gebruik van restwarmte komen we heel ver. Ook bij bestaande woningen. Laten we met elkaar zorgen dat nieuwe energie toegankelijk wordt voor iedereen. Het loont!", vertelt Bouwien Rutten, woordvoerder Milieu en Energie. In een aangenomen motie van het CDA is afgesproken dat de provincie zich hiervoor gaat inzetten.

Jaarlijkse evaluatie beleid Nieuwe Energie
De doelstelling om de ambitie van 20% Hernieuwbare Energie in 2023 te behalen heeft alle aandacht nodig. De provincie Overijssel doet hierin een bijdrage van maar liefst 40 miljoen euro. Een substantieel bedrag. Door deze investering wordt nog zo'n 2 tot 3 miljard aan investeringen uitgelokt in duurzame en hernieuwbare  energie. Om ervoor te zorgen dat we de gestelde doelen ook daadwerkelijk gaan halen, is het van belang dat Provinciale Staten het programma jaarlijks kan monitoren en evalueren. "Alleen op deze wijze kun je waar nodig tijdig bijsturen. Hiervoor hebben we een amendement ingediend samen met de andere coalitie partijen. Deze beleidsaanpassing is aangenomen. Volgend jaar rond deze tijd gaan we gezamenlijk bekijken hoever de provincie gevorderd is met de uitvoering van de plannen. We hebben er veel vertrouwen in dat de provincie samen met de kernpartners dan al een heel eind op de goede weg is", besluit Rutten. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.