28 mei 2018

Van Hijum in de bres voor MKB

“Het kabinet moet meer doen voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB)”. Dit stelde gedeputeerde Eddy van Hijum (Economie) tijdens de ledenvergadering van het CDA-Overijssel, waar hij als lijsttrekker werd gekozen voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019. Om deze stelling kracht bij te zetten dient hij, tijdens het landelijk CDA-congres dat op 2 juni plaatsvindt, een resolutie in die het kabinet op roept meer te doen voor het MKB.

Lagere lasten voor MKB
“In de resolutie wordt de CDA-Tweede Kamerfractie opgeroepen om de lasten voor het MKB te verlagen. Ook moeten de risico’s rond langdurig ziekteverzuim worden beperkt, zodat ondernemers weer personeel in vaste dienst durven nemen. Daarnaast moet volgens de resolutie de innovatie in het MKB worden gestimuleerd op het gebied van digitalisering, automatisering en verduurzaming” legt van Hijum uit. De resolutie wordt ingediend samen met onder meer collega-gedeputeerde Sander de Rouwe van de provincie Fryslân.

Ruggengraat
Volgens Van Hijum is het MKB de ruggengraat van de economie, zeker in Overijssel. “Het MKB is goed voor 70% van de banen, zorgt voor continuïteit en is sterk geworteld in de regio.” In het regeerakkoord staan volgens de CDA’er goede voornemens, zoals het verminderen van werkgeversrisico’s en het verlagen van de winstbelasting. Maar over voornemen om het lage BTW-tarief en het box 2-tarief voor ondernemers te verhogen is Van Hijum ronduit kritisch. “Het CDA moet zich stevig inzetten voor lastenverlichting voor het MKB”, vindt hij. “De discussie over de dividendbelasting heeft bij ondernemers het gevoel versterkt dat het belang van het MKB is ondergesneeuwd bij dat van multinationals en buitenlandse vermogensbeheerders”.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.