09 december 2015

Wachten op resultaten in Dossier afvalwaterinjectie

Gedeputeerde Staten hebben aangegeven geen juridische mogelijkheden te hebben om de wens van Provinciale Staten, het stopzetten van de afvalwaterinjecties, te kunnen afdwingen. Nu de gedeputeerde heeft aangegeven voorlopig geen uitvoering te kunnen geven aan de ingediende moties door PS. Op dit moment zullen we dus eerst de alternatieven voor injectie van het afvalwater moeten afwachten, deze worden verwacht in april 2016.

In gesprek met de NAM
We hebben begin december ook zelf een afspraak gehad met de NAM, waarin we uitgebreid hebben gesproken over de standpunten van de NAM in dit dossier. We hebben vooral geluisterd naar hoe zij hierin staan en we hebben veel kritische vragen gesteld ten aanzien van de veiligheid van de injecties. De antwoorden op onze vragen hebben ons niet per definitie gerustgesteld. Er blijven vele vraagtekens. We blijven de ontwikkelingen in dit dossier dan ook nauwlettend volgen. NAM is niet gevoelig voor het feit dat je gevaarlijke troep niet in de grond moet stoppen.

CDA wil geen injecties in Twentse bodem
We hebben als politiek een aantal procedures opgestart en het is nu wachten op de uitkomsten daarvan. We hopen van harte dat uit de onderzoeken blijkt dat er andere opties zijn dan het injecteren van het afvalwater in Twentse bodem. We betreuren het ten zeerste dat de NAM ondanks de lopende onderzoeken gewoon doorgaat met het repareren van de leiding en wanneer dit klaar is ook de injecties weer zal opstarten. Wij betreuren het ook dat de begeleidingsgroep dit niet KAN afdwingen en de minister dit niet WIL afdwingen..Volgens de lopende vergunningen mag de NAM dit doen. We hadden het beter gevonden van de NAM als zij gehoor zouden geven aan de maatschappelijke onrust en net als ons de resultaten van het onderzoek zouden afwachten.

Wachten op april 2016
Voor het CDA is het nu afwachten tot april 2016 totdat de resultaten van de onderzoek door de begeleidingscommissie worden gepresenteerd. Tot die tijd kunnen we politiek niet meer druk uitoefenen dan we tot nu toe hebben gedaan.Wij begrijpen de maatschappelijke onrust en blijven ons inzetten daar waar dit kan. Uiteraard volgen we de ontwikkelingen kritisch en zullen we aanknopingspunten die ervoor kunnen zorgen dat de injecties blijvend worden gestaakt met beide handen aanpakken. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.