11 december 2015

Werkbezoek Annie Schreijer aan Engbertsdijksvenen

Op een informele manier werd op vrijdag 11 december het rapport ‘Land in de knel’ door Annie Schreijer aangeboden aan Hanneke Blokland, boerin nabij Vriezenveen en het gebied Engbertsdijksvenen. In een korte toelichting gaf Annie Schreijer aan dat een vraag van Blokland één van de redenen was dat zij is gestart met het in kaart brengen van de knelpunten rond Natura 2000 gebieden. Vooral voor boeren, organisaties en grondeigenaren heeft de huidige regelgeving nadelige effecten. Daarnaast blijkt dat de regelgeving in Nederland strenger wordt toegepast dan in andere Europese landen.

Sociale en economische aspecten
“Doe wat je moet doen, maar wat je niet hoeft te doen ook niet doen!” Die oproep deed Annie Schreijer met name aan de Statenleden die aanwezig waren bij de bijeenkomst. “Geef ook sociale en economische aspecten een belangrijke rol wanneer er besluiten worden genomen over Natura2000 gebieden. Alleen dan kunnen boeren, ook in de toekomst blijven boeren”, vulde Statenlid Marco van der Vegte aan.

Natuurdoelen
Ook de burgemeester en wethouder van Twenterand waren aanwezig, net als Max graaf van Regteren van Limpburg en vertegenwoordigers van de bewoners rond het Natura2000 gebied Engbertsdijksvenen. Tijdens de bijeenkomst gaven zij aan op welke wijze zij aan lopen tegen de besluiten van de overheid en op welke manier over beleid wordt gecommuniceerd. Alle betrokkenen waren het erover eens dat werken aan natuurdoelen nodig is, maar dat het wel op een realistische en gedragen manier moet gebeuren. Met deze bijeenkomst zijn de onderlinge relaties verstevigd. Voor alle partijen liggen er voor de toekomst voldoende uitdagingen om de best mogelijke oplossing te realiseren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.