24 april 2014

Overlast en onveiligheidsgevoel bewoners Hofkampstraat e.o.

Veelvuldig komen er bij het CDA signalen binnen van bewoners van de Hofkampstraat en omgeving, dat zij zich zeer onveilig voelen. De onveilige gevoelens worden door een bewoner van de flat aan de Hofkampstraat veroorzaakt. Buurtbewoners, waaronder ouders die hun kinderen naar de 

twee basisscholen in de buurt brengen, zijn bedreigd. De persoon in kwestie gooit met regelmaat spullen vanaf zijn balkon op straat met alle gevaren van dien. Buurtbewoners worden van allerlei zaken beschuldigd. Ook begrepen wij dat de man de entree van de flat met uitwerpselen heeft bevuild, en zich al eens halfnaakt op straat heeft vertoond. Meerdere inwoners voelen zich zo bedreigd door de betreffende man dat zij niet meer in de buurt van de woning durven komen en gaan inmiddels met een omweg naar school. Er is ook iemand die niet meer in de flat durft te slapen vanwege de situatie. 

De persoon is bekend bij de politie, het openbaar ministerie en de gemeente Almelo. Hij wordt geregeld meerdere keren per week gearresteerd wegens strafbare feiten, maar kan na onderzoek telkenmale huiswaarts keren. Er is inmiddels een omvangrijk dossier opgebouwd. Buurtbewoners zijn ten einde raad en willen graag dat de rust wederkeert in de buurt. 

In oktober 2013 heeft burgemeester Hermans geconcludeerd dat er sprake is van dusdanige overlast dat veiligheid en gezondheid van mensen in de omgeving worden bedreigd en dat de overlast maatschappelijk onaanvaardbare vormen heeft aangenomen. Nu ruim zeven maanden later is aan de situatie nog niets veranderd. 

Het CDA heeft daarom vragen gesteld:

- Bent u van mening dat de overlastsituatie op dit moment nog steeds onverminderd ernstig is? 

- In oktober 2013 informeerde u buurtbewoners dat een bestuursrechtelijk traject op grond van de Gemeentewet zou worden opgestart. Wat houdt dit traject concreet in, wat is de stand van zaken en op welke termijn verwacht u de situatie opgelost te hebben? Bent u bereid hierover (opnieuw) met het Openbaar Ministerie in overleg te gaan en zo ja op welke termijn? 

- Kunnen buurtbewoners iets doen om het probleem op te lossen?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.