28 november 2022

Raadsvragen: suïcidepreventie

In de gemeente Dalfsen neemt het aantal gevallen van zelfdoding toe. Een recent onderzoek van GGD IJsselland toont aan dat Dalfsen in verhouding met omliggende gemeenten een hoog aantal suïcide gevallen is te betreuren. Er zijn hierbij een aantal risicogroepen:

  • Mannen van middelbare leeftijd
  • LHBTIQ+ personen
  • Agrariërs
  • Jongeren
  • Nabestaanden

De CDA-fractie wil hier graag blijvende aandacht voor, een actieve publiekscampagne kan hier een welkome bijdrage aan leveren. Als fractie hebben wij een voorbeeld gezien in de Gemeente Staphorst waar de tekst 1K Z1E J3 op diverse plaatsen in de gemeente op een aantal bankjes is geplaatst met daarbij een QR-code.

De tekst waar het telefoonnummer 113 in is verwerkt samen met de QR-code waar je een korte online training kunt doen om te leren hoe het gesprek over zelfdoding te voeren. Dit kan wat de CDA-fractie betreft een suggestie zijn om suïcide bespreekbaar te maken.

CDA Dalfsen vindt het hoge percentage zorgwekkend. Bert Ruitenberg stelt hierover maandagavond de volgende vragen aan het college:

  1. Is het college op de hoogte van het hoge aantal suïcide gevallen in de gemeente?
  2. Deelt het college onze zorg en dat er hier op korte termijn een actief suïcide preventie netwerk opgezet moet worden?
  3. Wat vindt het college van onze suggestie om op een aantal plaatsen in onze gemeente bankjes met de voorgestelde tekst en QR-code te plaatsen?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.