31 januari 2018

Raadsvragen: Toegankelijkheid fietspaden

Een goede bereikbaarheid van ons buitengebied, de onderlinge bereikbaarheid van de kernen maar ook het fietsverkeer naar de plaatsen om ons heen zijn van essentieel belang. Wij vinden het belangrijk dat de fietspaden er goed en veilig bij liggen voor het school- en woonwerkverkeer naar de plaatsen om ons heen, zodat we een gezonde levensstijl promoten.

We hebben al eerder aandacht gevraagd voor de “fietsnelwegen” richting Zwolle. Vanuit Oudleusen over de parallelweg langs de N340 en het fietspad vanaf Lemelerveld langs het Overijssels kanaal.

Het verbaast ons dan dat we klachten krijgen over de toegankelijkheid van de fietspaden vanuit Lemelerveld richting Zwolle en Raalte. Langs genoemde fietspaden liggen zandwegen, doordat er geen paaltjes tussen het fietspad en de zandwegen staan, wordt het fietspad als rijbaan gebruikt, waardoor er veel zand op de fietspaden komt.

Namens de CDA-fractie stelde Betsy Ramerman hierover maandagavond dan ook de volgende vragen bij de raadsvergadering:

  1. Deelt de gemeente onze mening dat deze fietspaden schoon moeten zijn, zodat de fietspaden goed te zien en veilig zijn?
  2. Waarom staan er geen paaltjes langs deze fietspaden om te voorkomen dat auto’s gebruik maken van de fietspaden? Zoals bij het gedeelte vanaf de Kluinhaarsbrug tot aan de afslag Tibbensteeg?
    Wij zijn van mening dat deze fietspaden schoon moeten zijn, om gladheid, dus onveiligheid te voorkomen. Dat het onderscheid tussen fietspad en zandpad goed zichtbaar is en dat auto’s geen gebruik kunnen maken van het fietspad, wat ook de veiligheid ten goede komt.
  3. Is de gemeente bereid om langs deze fietspaden palen o.i.d. neer te zetten om genoemde problemen op te lossen? Het CDA is van mening dat dit met minimale inzet en kosten geregeld kan worden. Dit voor een veilig fietsverkeer richting Zwolle en Raalte.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.