22 juni 2017

Eerste Haventop van Nederland zeer geslaagd

Maandag 21 juni vond de eerste Deventer Haventop plaats, een initiatief van CDA, Gemeentebelang, VVD, en GroenLinks. In een afgeladen DOK H2O is gesproken over de ambities en plannen voor de Deventer haven. Een stevige doorontwikkeling van deze belangrijke economische slagader van Deventer betekent een impuls voor de werkgelegenheid en duurzaamheid in Deventer.

 

Het bedrijfsleven in Deventer is ambitieus en heeft veel plannen. Vanuit MKB en Parkmanagement werd een tipje van de sluier opgelicht.

 

De provincie Overijssel heeft recent de nieuwe Omgevingsvisie vastgesteld. In deze visie zijn logistieke hotspots aangewezen waar ruimte wordt geboden aan logistieke bedrijven. Deventer is één van deze hotspots en beschikt met de binnenhaven, de IJssel en de A1 over goede faciliteiten. Namens de provincie daagde Eddy van Hijum Deventer uit om met een goede visie en plannen te komen, waar de provincie graag aan bijdraagt. Wethouder Hartog Heys van Economische Zaken blikte terug op investeringen in de achterliggende periode en kondigde op de Haventop de nieuwe visie op de haven aan, waarin de input en opbrengst van de Haventop mee zullen worden genomen.

 

Op de avond zijn veel voorstellen gelanceerd. Het letterlijk zichtbaar maken van de haven, het aanstellen van een klimaatmakelaar en beter benutten van kavels aan het water. Een containerterminal in Deventer kan op korte termijn gerealiseerd worden. Deze zou volledig emissieloos kunnen worden opgezet en worden bediend met elektrische schepen. De terminal zou een belangrijke impuls voor de hele Stedendriehoek kunnen zijn. Een koppeling aan andere terminals zou van grote waarde voor bedrijven zijn.

 

Kortom, een avond met een grote opbrengst waar we samen de komende periode mee aan de slag kunnen.

 

Wietse Burger 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.