19 mei 2019

Een magere Cultuurvisie en het gevecht om de centen.

De langverwachte Cultuurvisie van verantwoordelijk wethouder Verhaar maakt veel tongen los. De verwachtingen in de cultuursector waren hooggespannen. En nu lijkt iedereen boos.

De visie is gebaseerd op het uitgangspunt dat er geen extra geld bij komt. Dat standpunt is ook ons standpunt. Er wordt door velen gesuggereerd dat Deventer de cultuur financieel tekort doet, maar dat is niet zo. Uit een lijstje van 15 gemeenten tussen 90.000 en 110.000 inwoners staat Deventer op een fraaie vijfde plaats. Probleem is echter de grote versnippering van het aanbod en de weigering om echt samen te werken. Iedere cultuurdirecteur heeft zijn eigen toko.

Inhoudelijk hadden we meer verwacht van de visie. Ook als je (in de ogen van de cultuursector) te weinig geld kun je wel een visie hebben. Een visie die nodig is als basis voor toekomstige beslissingen. Dit is een gemiste kans.

Voor ons zijn de volgende zaken belangrijk

  1. We doen het met het huidige budget van 13 miljoen euro
  2. We vinden cultuureducatie erg belangrijk en proberen daar voldoende geld voor vrij te maken zodat alle kinderen op school kennismaken met cultuur.
  3. Een speelgoedmuseum is een museum dat bij Deventer hoort.
  4. De komende jaren zit een verbouwing van het Burgerweeshuis er niet in
  5. We bouwen de Viking af en vinden dat Mimik alles op alles moet zetten om het doen met het geld dat voor hen nu in de cultuurvisie is gereserveerd. En dat is 455.000 euro subsidie per jaar en eenmalig 250.000 opstart kosten.

Deze week stuurde de directeur van Mimik een brief op hoge poten aan college en raad. Daarin wordt in heldere bewoordingen gesteld dat de directeur en het bestuur opstappen als ze er geen geld bij krijgen. Dit is ongehoord. Zo gaan we in Deventer niet met elkaar om. “Chantage is een groot woord, maar daar lijkt het wel op” noemde ik het in de krant.

De komende tijd vindt er verder overleg plaats over de verdeling van de gelden voor cultuur. Op 11 juni is er het meningsvormende debat aan de raadstafel. Daarna besluit de raad. Van het College, onze coalitie en de gehele raad wordt veel wijsheid verwacht. Een Gordiaanse knoop die we niet kunnen ontwarren! Uitstellen en niet besluiten is geen optie.

Henk Groothuis

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.