21 juni 2019

Verbazing over BMW's op Grote Kerkhof

Ze werd er naar eigen zeggen door verrast, toen ze zondag de kerkdienst in de Deventer Lebuinuskerk wilde bezoeken: talloze BMW's op het sinds begin dit jaar autovrij verklaarde Grote Kerkhof in hartje Deventer. CDA-raadslid Elske van der Mik uit Deventer wil hier opheldering over van het college van burgemeester en wethouders en heeft daarom schriftelijke vragen ingediend. Want is dat wel zo wenselijk, een auto-evenement op een autovrij plein?

JUDAH BOLINK

Op het Grote Kerkhof in het centrum van de Koekstad vond zondag de BMW-promotiedag plaats, een tweejaarlijks evenement dat andere jaren plaatshad in Sint Anthonis in Noord-Brabant. Autoclubs promoten tijdens de promotiedag hun voertuigen. Raadslid Van der Mik van het CDA was op weg naar de kerkdienst toen ze de auto's zag. Ze wil nu van het college van B en W weten of het niet vreemd en onwenselijk is dat een auto-evenement plaatsheeft op een recent autovrij verklaard plein. Volgens het raadslid doet het in ieder geval de wenkbrauwen fronsen bij voormalige gebruikers van deze parkeervoorziening.

Autovrij

Het Grote Kerkhof in Deventer was tot begin dit jaar een groot parkeerterrein. De gemeente Deventer werkt nog aan herinrichtingsplannen van het plein. Wat er met het Grote Kerkhof gaat gebeuren, is zodoende niet bekend. Toch is besloten om vanaf 2 januari geen auto's meer toe te staan op het plein.

CDA-raadslid Van der Mik wil daarnaast van het college weten of er voldoende rekening is gehouden met 'de aard van activiteiten' die zich binnen het kerkgebouw afspelen. Volgens haar is voor veel kerkgangers zondag een 'gewaardeerde rustdag'. Het college heeft de vragen nog niet beantwoord.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.