13 februari 2017

Dinkelland scoort met prima score voor leefbaarheid jongeren!

Als het gaat om leefbaarheid en welzijn is de jeugd van Dinkelland het beste af. Dat blijkt uit het jongste Databoek Kinderen in Tel 2016. Kijkend naar allerlei indicatoren is de score van de kinderen en jongeren uit de gemeente Dinkelland de hoogste van heel Nederland. 

Voor 'Kinderen in Tel' wordt sinds 2006 onderzoek gedaan naar de leefsituatie van kinderen en jongeren in de Nederlandse gemeenten. Op basis van een aantal indicatoren wordt geprobeerd een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van het welzijn. Hoeveel kinderen groeien op in een eenoudergezin, hoeveel kinderen belanden in het speciaal onderwijs, hoeveel kinderen zijn lid van een sportclub en hoe groot is de groep kinderen die gebruikmaakt van jeugdhulp. Zaken waar dit keer ook naar is gekeken: zuigelingensterfte, voortijdig schoolverlaten, uitkeringsgezin en jeugdcriminaliteit.

Ranglijst
Met de allerlaatste plek op de ranglijst (nr. 390) lijkt de jeugd van Dinkelland de minste reden tot klagen te hebben. De cijfers waren dermate goed dat Dinkelland de overige gemeenten in Noordoost-Twente net (Tubbergen op nr. 387) of riant (Oldenzaal nr. 293 of Losser nr. 234) is voorgebleven. Volgens het Databoek is de sportparticipatie in Dinkelland groot (bijna 61 procent). Iets minder dan in Tubbergen (61,45 procent), maar beter dan Oldenzaal (50,46 procent) en Losser (54,97 procent). Relatief weinig kinderen haken voortijdig af op school (0,30 procent), kindermishandeling komt betrekkelijk weinig voor (0,12 procent) en de jeugdcriminaliteit lijkt ook mee te vallen (0,30 procent). De cijfers voor jeugdhulp (5,3 procent) en jeugdwerkeloosheid (0,42 procent) steken ook gunstig af ten opzichte van andere gemeenten.

Bron Tubantia 13 februari

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.