07 maart 2017

CDA Dinkelland wil blijverslening

CDA Dinkelland wil blijverslening

 

Het CDA Dinkelland wil met ingang van volgend jaar een blijverslening invoeren. Dat is een lening die ongeveer dezelfde voorwaarden kent als een starterslening, maar die speciaal bedoeld is voor mensen die zolang mogelijk thuis willen blijven wonen.

De komende jaren zullen er steeds meer ouderen komen in Dinkelland. Velen van hen vinden het belangrijk om langer te kunnen blijven wonen in hun eigen huis, eventueel met aanpassingen. Daarnaast maken steeds meer gezinnen gebruik van de mogelijkheid om een zogenaamde mantelzorgwoning aan hun eigen huis te koppelen om een oudere of gehandicapte thuis te kunnen verzorgen. 

De SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) biedt voor deze groepen de mogelijkheid aan van een blijverslening. Dat wil zeggen dat de gemeente een éénmalige storting doet in een revolving fund, waaruit de leningen kunnen worden verstrekt.

Het CDA Dinkelland wil een extra inspanning van de gemeente om het voor ouderen en gehandicapten gemakkelijker te maken om hun woning geschikt te maken voor zorgvoorzieningen. Daarom wordt bij de behandeling van het Raadsperspectief eind maart voorgesteld om éénmalig € 250.000,- te storten in het Stimuleringsfonds. Dat kost de gemeente jaarlijks slechts € 3.750,-, ofwel de jaarlijkse rente over de storting in dat fonds.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.