18 november 2017

Begroting, wat gaat er volgend jaar in Dinkelland gebeuren?

U heeft vast in de krant gelezen dat de fracties van de PvdA en Lokaal Dinkelland niet hebben ingestemd met de begroting voor 2018. Dit tot grote verbazing en teleurstelling van de andere fracties in de raad. Met het vaststellen van de begroting bepaalt de gemeenteraad immers een paar heel belangrijke dingen voor het nieuwe jaar, namelijk:• Wat willen we bereiken, bijvoorbeeld op gebied van samen leven, werken en l...eefbaarheid in de kernen? • Welke projecten worden uitgevoerd?• Hoeveel geld stellen we daarvoor in totaal beschikbaar?• Hoeveel betalen de inwoners en bedrijven hiervoor in de vorm van gemeentelijke belastingen?

De begroting is daarmee het belangrijkste document van het jaar.

Partijen die niet instemmen met de begroting lopen weg voor hun verantwoordelijkheden en zetten zichzelf een jaar buitenspel. Er zou nog enige begrip zijn voor een tegenstem op de begroting als PvdA en Lokaal Dinkelland met een alternatief zouden zijn gekomen. Maar niets van dat! Alleen maar roepen dat het niet deugt en geen alternatief bieden.

Het onbegrip wordt versterkt, omdat de gemeente Dinkelland er heel goed voorstaat.
Financieel is de huishouding van Dinkelland op orde. Het jaar 2017 wordt positief afgesloten en voor 2018 is ruimte voor extra investeringen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, vernieuwing van kernen of initiatieven uit de samenleving. En in 2018 wordt een begin gemaakt met projecten die al heel lang lopen, zoals de vernieuwing van de Dusinksweg met vrijliggend fietspad, de renovatie van Dorper Esch en de herinrichting van de kern Weerselo. Projecten waar de partijen die ingestemd hebben met de begroting geld voor beschikbaar stellen. Tegen de begroting stemmen, betekent ook tegen de financiering voor deze projecten stemmen.

Het mooie is dat door initiatief van de coalitiepartijen CDA, VVD en ABD dit mogelijk is zonder verhoging van de gemeentelijke belastingen. Op initiatief van deze partijen blijven de Onroerende zaakbelasting (OZB) en de rioolheffing op het zelfde bedrag als in 2017 (worden zoals voorgaande jaren niet verhoogd) en gaat het vaste bedrag voor de afvalstoffenheffing met € 25,- naar beneden. Al met al betaalt de inwoner van Dinkelland in 2018 € 50,- minder dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Er mag dan veel geklaagd worden over de politiek in Dinkelland en er mogen dan partijen zijn die bewust proberen de balans te verstoren, het CDA gaat door, voor alle mensen in Dinkelland. Ook in moeilijke politieke situaties nemen wij verantwoordelijkheid om de gemeente bestuurbaar en op koers te houden. En niet zonder succes. Wij zijn daarom ook trots om zo’n mooie begroting te kunnen presenteren aan de inwoners van Dinkelland.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.