Deze week is de begroting van de gemeente Dinkelland besproken. De CDA-fractie vindt het verstandig dat in de begroting rekening wordt gehouden met de financiële onzekerheden, die de coronacrisis met zich meebrengt. De effecten van de coronacrisis worden met name gedekt uit de algemene reserve. Een reserve is er immers om onverwachte situaties het hoofd te kunnen bieden.


De OZB stijgt slechts met de inflatie mee, terwijl vele gemeenten in den lande de OZB met tientallen procenten verhogen. Het basistarief voor de afvalstoffenheffing gaat slechts met een tientje per jaar omhoog, terwijl de tarieven die de gemeente moet betalen voor de verwerking en het vervoer van het afval mede door extra heffingen van het rijk fors zijn gestegen. De rioolheffing blijft zelfs gelijk. ‘’Dit college blijft goed op de uitgaven passen, daardoor is de gemeente Dinkelland wat woonlasten betreft de afgelopen 5 jaar van één van de duurste tot één van de goedkoopste gemeenten van Twente gaan behoren’’, constateert fractievoorzitter Jos Jogems.

Daarnaast hebben we de thema’s besproken die onze inwoners bezighouden.

Woningbouw
‘’We constateren dat de afgelopen jaren goede stappen zijn gezet’’, zegt Jogems. Er wordt zoveel mogelijk gebouwd naar behoefte, zoals de Zuudplas in Noord-Deurningen, Plan Vos in Rossum en Diezelkamp in Saasveld. Daarnaast zijn er nog voldoende mogelijkheden om snel tot ontwikkeling te komen, zoals Maddog, Hopmanstraat en uitbreidingsgrond in Denekamp, Spikkert 3 en Het Hoikinck in Weerselo en Pastoor Havikstraat in Deurningen.

Echter de huidige situatie op de woningmarkt is een punt van zorg. In Dinkelland is de gemiddelde WOZ-waarde in drie jaar gestegen van 239.000 naar 265.000 euro, een stijging van maar liefst 11%. ‘’Dit is onbetaalbaar voor een jonge generatie huiszoekenden. Deze krapte dwingt starters tot hoge huur, scheef wonen in sociale huur of verhuizing naar omliggende gemeenten’’, aldus Jogems.

In beginsel heeft de gemeente geen invloed op de huizenprijzen, maar de gemeente kan bij nieuwbouw inzetten op kleinere kavels en alternatieven voor grondgebonden woningen. Het toepassen van stimuleringsfondsen is een goed middel. Het CDA is blij dat een bedrag van 500.000 euro aan startersleningen beschikbaar wordt gesteld. De blijverslening blijkt helaas niet te zijn gebruikt. De CDA-fractie pleit ervoor dat deze wordt geëvalueerd.

Sociaal domein
Wat betreft de ontwikkelingen binnen het sociaal domein heeft het CDA een dubbel gevoel. ‘’We zien dat het college de goede dingen doet om ervoor te zorgen dat onze inwoners de juiste zorg en ondersteuning krijgen en mee kunnen doen in de samenleving’’, legt Jogems uit. Met het uitvoeringsplan sociaal domein zet het college in op samenwerking en ontschotting, vroeg signalering en waar mogelijk preventie van problematiek om zo grip te krijgen op de bijbehorende kosten. De Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg (POH GGZ) is daar een goed voorbeeld van, de CDA-fractie is dan ook blij dat dit wordt voortgezet.

‘’Tegelijkertijd maken we ons zorgen’’, gaat Jogems verder. Zorgen over de betaalbaarheid van het sociaal domein, waar we door het ontbreken van een passende compensatie vanuit de Rijksoverheid en de geldende wet- en regelgeving, slechts in beperkte mate invloed op hebben. We maken ons zorgen over de impact van het coronavirus op de gezondheid en het welzijn van de inwoners van Dinkelland. Naast dat mensen zelf ziek kunnen worden ervaren ze stress en spanning door de maatregelen en worden sociale contacten noodgedwongen beperkt. Ook is het voor de medewerkers van gemeente, welzijnsinstellingen en andere zorgprofessionals moelijker om in contact te blijven met de inwoners, staat de zorgverlening onder druk en neemt de belasting van mantelzorgers toe.

Dinkellanders geven aan dat zij zich zorgen maken over eenzaamheid en dat de gemeente daar meer aandacht voor zou moeten hebben. CDA Dinkelland sluit zich daarbij aan en vindt eenzaamheid één van de grootste sociale problemen van deze tijd. De coronasituatie maakt het voor ons alleen maar duidelijker dat we hier de komende jaren op moeten blijven inzetten.

Jongeren
De coronacrisis treft ook onze jongeren. Het afspreken met vrienden, samen sporten, uitgaan en lessen volgen in een collegezaal is veranderd in digiborrels, zoomsessies, online pubquizzen en werken met klasgenoten in breakout-rooms. Ook het bestuurlijk experiment 'jongeren, bepaal je toekomst' stond op een lager pitje. De CDA-fractie is blij dat de raadswerkgroep sinds kort weer aan de slag is. ‘’Ik denk dat ik namens alle fracties spreek wanneer we het belang van jongeren onderschrijven en onze best blijven doen om hen zoveel mogelijk te betrekken bij wat we in dit huis bespreken en besluiten. Dit heeft namelijk een direct effect op hun leefwereld, nu en in de toekomst’’, aldus Jogems.

Omgevingsvisie en duurzaamheid
2021 zal in het teken staan van de toekomstige invulling van het ruimtelijke domein. Gemeenten, maar ook andere overheden stellen volgend jaar hun visies vast op de omgeving ter voorbereiding op de Omgevingswet. In Dinkelland willen we leefbare kernen en een aantrekkelijk buitengebied behouden en waar nodig versterken. Om dit te bereiken heeft de gemeenteraad allerlei instrumenten zoals rood-voor-rood, schuur-voor-schuur, het VAB en VAB+. Doel van deze regels is om verrommeling en verstening te verminderen. Een prima doelstelling. Het CDA wil in 2021 in het kader van de Omgevingsvisie de werking van deze regelingen graag evalueren om er voor te zorgen dat maximaal aan de oorspronkelijke doelstelling invulling wordt gegeven.

Daarnaast zal volgend jaar de Regionale Energiestrategie (RES) worden vastgesteld. In deze RES wordt geregeld waar op grote schaal duurzame energie met wind en zon wordt gerealiseerd in Nederland. Vorige week heeft het college inzicht gegeven hoe zij deze RES wil invullen. ‘’Als raad hebben we in het voorjaar unaniem de startnotitie waarin deze aanpak wordt onderschreven vastgesteld. Het CDA roept alle partijen op – ook nu het concreet wordt - om in dit belangrijke dossier samen te werken’’, roept Jogems op. Voor het CDA is het met name belangrijk dat de voorgestelde communicatie- en participatiestrategie voor de realisatie van wind en zon projecten wordt uitgevoerd. Onze inwoners betrekken is essentieel voor draagvlak en commitment.

Samenwerking in Twente
Belangrijke taken voor de gemeente worden uitgevoerd door zogenoemde verbonden partijen als de Regio Twente en de Veiligheidsregio. Zowel de Regio Twente als de Veiligheidsregio vervullen belangrijke taken op het gebied van de volksgezondheid en veiligheid van onze inwoners. Wanneer deze organisaties met nieuw beleid komen moet de noodzaak voldoende worden aangetoond, met name omdat de gemeente voor haar taken iedere euro drie keer moet omdraaien voordat het kan worden uitgegeven. Daarom vragen wij aan dit college om kritisch te zijn en te blijven op het beleid en de financiën van de verbonden partijen.

Tot slot
De lasten voor onze inwoners stijgen nauwelijks, in tegenstelling tot andere gemeenten in Twente. Het voorzieningenniveau is goed en we gaan met de Omgevingsvisie in 2021 er voor zorgen dat Dinkelland nog mooier wordt dan dat het al is. ‘’Het CDA is ondanks een net sluitende structurele begroting tevreden over hoe wij in staat zijn in de huidige coronacrisis de ambities uit te kunnen uitvoeren’’, aldus Jos Jogems.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.