Werd er heel vroeger met behulp van een watermolen hout gezaagd en graan gemalen, vanaf eind september levert hetzelfde water stroom voor maar liefst 80 huishoudens. De leden van de lokale energiecoöperatie zijn bewoners, huurders en pachters van het landgoed Singraven.


De vijzelturbine van de Coöperatie Duurzaam Singraven wekt duurzaam én rendabel elektriciteit op uit stromend water: de Dinkel. De historische vijzel blijft intact zodat de authentieke uitstraling behouden blijft. ''De vijzelturbine bestaat uit een grote schroef die de energie van vallend water omzet in een draaiende beweging. De draaiende vijzelas is verbonden met een generator voor de stroomopwekking'', legt Wilfried Spekhorst van de coöperatie uit. ''De visvriendelijke vijzel in de betonnen geul is ingebed in het landschap.'' Het water van de Dinkel op het landgoed heeft een flink hoogteverschil, vandaar de watermolen.

De nieuwe vijzelgenerator is een stukje verderop geplaatst. Aan de vijzel is een generator gekoppeld die 55 kilowatt stroom continu opwekt. Het Landgoed Singraven is nu duurzaam door over te gaan op hernieuwbare energie. De CDA-fractie was op werkbezoek bij dit mooie project, dat bijdraagt aan een duurzaam Dinkelland!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.