CDA Dinkelland stelt dat er veel onduidelijkheid is na het gepubliceerde TNO rapport waarin staat dat de gezondheidsrisico’s bij het verwijderen van asbestdaken erg klein zijn. ‘’De Tweede Kamer heeft de regering opgeroepen om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om zelf asbestdaken te saneren. Eigenaren van deze daken weten nu niet waar zij aan toe zijn’’ stelt woordvoerder Arie Mentink.

De CDA-fractie wil van de wethouder weten wanneer blijkt dat het saneren in de zogenoemde risicoklasse 1 mogelijk is, of dakeigenaren zelf mogen saneren zonder tussenkomst van een gespecialiseerd bedrijf. ‘’Wij vragen ons af welke mogelijke risico’s er zijn bij het zelf saneren van asbestdaken, en hoe wordt de kwaliteit geborgd?’’ vraagt Mentink zich af. CDA-Statenlid Bouwien Rutten sluit zich hier bij aan: ‘’De versnelling klinkt mooi, maar we moeten niet te vroeg juichen. Ik wil zeker weten dat de volksgezondheid echt gegarandeerd wordt. En dat moet wat mij betreft snel.’’

De provincie heeft 6,25 miljoen euro vrijgemaakt voor een Stimuleringsfonds Asbestsaneringen. Het CDA wil weten hoe de gemeente gebruik kan maken van dit fonds. ‘’Wij zien nog steeds dat er vele vierkante meters verwijderd moeten worden voor het verbod in gaat. Eigenaren van asbestdaken moeten worden gestimuleerd om het dak te verwijderen, en niet wachten tot het laatste moment.’’ Volgens Mentink gaat dit van particulieren, (agrarische) ondernemers tot eigenaren van maatschappelijk vastgoed.

De christendemocraten roepen het college op om met de provincie en het Ministerie in gesprek te gaan over de vervolgstappen na dit onderzoek naar de gezondheidsrisico’s rondom asbest. ‘’Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen voor alle betrokkenen, de gemeente moet wat ons betreft daarin de leiding nemen’’, aldus Arie Mentink.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.