Naar aanleiding van de meicirculaire, een brief van het Rijk waarin staat hoeveel geld er voor de gemeenten de komende tijd beschikbaar is, stelt de CDA-fractie vragen over het financiële vooruitzicht van de gemeente Dinkelland. ''Duidelijkheid en volledig inzicht is nodig, zodat de gemeenteraad goede besluiten over de meerjarenbegroting kunnen nemen'', vindt CDA-commissielid Edo van Bree.


Gemeenten ontvangen bijna de helft van hun inkomsten via het gemeentefonds. Voor de begroting van het komende jaar zijn ze verplicht om zich te baseren op de stand van de meicirculaire. De meicrulcaire geeft gemeenten informatie over de omvang en de verdeling van bijvoorbeeld de algemene uitkering voor de jaren 2022 en verder. De circulaire bevat ook informatie over de gevolgen voor gemeenten. Daarnaast gaat de circulaire in op andere financiële onderwerpen die voor de gemeenten van belang zijn.

''Wat de CDA-fractie het meest opvalt is dat voor een bedrag oplopend tot ruim 2,5 miljoen euro in 2026 aan stelposten is opgenomen voor loon- en prijscompensatie'', laat Van Bree weten. ''Hierdoor is het financieel perspectief met name in 2022 verslechterd. Ondanks de gunstige ontwikkeling van de herverdeling verbetert het financieel perspectief in 2026 nauwelijks.'' De CDA-fractie stelt daarom vragen aan het college op basis waarvan de loon- en prijsstijgingen zijjn gebaseerd en een toelichting op de bedragen.

Ten slotte vindt de CDA-fractie de informatie niet overzichtelijk. ''Voor een enigszins duidelijk beeld moet je eerst de raadsbrief lezen, vervolgens de gemeentelijke bijlage bij de raadsbrief en om dat in te kunnen vullen moet de bijlage van de gemeentelijke bijlagen weer worden geraadpleegd. Dit blinkt niet uit in overzichtelijkheid'', vindt Van Bree. Daarom vraagt de CDA-fractie het college om de volgende raadsbrieven zelfstandig onderbouwd en leesbaar te laten zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.