Er moet meer aandacht komen voor eenzaamheid, vinden CDA-raadsleden Elke Klunder en Marc Smellink. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 1 op de 10 Nederlanders zich sterk eenzaam voelt. Het gaat dan niet alleen om ouderen, maar ook om jongeren.


Het CDA vindt eenzaamheid één van de grootste sociale problemen van deze tijd. ‘’Eenzaamheid is een vervelend gevoel van leegte en gemis. Doordat anderen dat gevoel niet altijd kunnen zien, is eenzaamheid vaak een verborgen probleem’’, legt Elke Klunder uit. Van 1 tot en met 8 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. ‘’Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Wat ons betreft moet die aandacht er het hele jaar door zijn in Dinkelland.’’

Grote gevolgen voor jongeren
‘’Eenzaamheid kent vele gezichten en is er onder ouderen, maar ook onder jongeren’’, constateert Marc Smellink. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 40 tot 70 procent van de 12- tot 25-jarigen zich soms eenzaam voelt. Bij 3 tot 10 procent van de jongeren zijn deze gevoelens langdurig. ‘’De gevolgen van eenzaamheid zijn groot’’, legt Smellink uit. ‘’Naast mentale problemen zoals depressie en een laag zelfbeeld zijn er ook maatschappelijke gevolgen zoals vroegtijdig schoolverlaten. Maar ook lichamelijk problemen zoals stress en slaaptekort, die invloed hebben op het functioneren van iemand op school en op het werk.’’

Samenwerken met (vrijwilligers)organisaties
De CDA-fractie wil dat de gemeente deelneemt aan de landelijke campagne ‘Eén tegen eenzaamheid’ en samenwerkt met (vrijwilligers)organisaties zoals Ouderencontact, jongerenwerk en dorpshuizen om eenzaamheid te voorkomen, vroegtijdig te signaleren en tegen te gaan.

Daarnaast vragen de christendemocraten aan het college waar inwoners terecht kunnen wanneer zij zich eenzaam voelen en wat de gemeente doet om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.