Veel mensen hebben het moeilijk door het Coronavirus. Het virus legt een groot deel van het land plat waardoor onze dagelijkse routine ineens anders wordt. De uitjes die we gewend zijn, onze sociale contacten, alles is eigenlijk even anders.

In de dagelijkse routine zijn veel mensen gewend aan vaste patronen. Naar het werk, naar school, boodschappen doen, sport, naar de bingo of een bezoekje aan het dichtstbijzijnde Kulturhus voor een kopje koffie. Overal zit een sociale component aan. Even kletsen, even elkaar in de ogen kijken en ‘gewoon’ met elkaar zijn.

In deze tijden van uitzonderlijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan is eigenlijk alles even anders. “En dat is wennen voor iedereen. De dagen zien er toch echt anders uit. Het boodschappen doen is niet zo makkelijk, misschien zit je wel in de risicogroep terwijl je dat voordat het virus er was helemaal niet zo voelde. Dat kan best even schrikken zijn en dan kan ik het me goed voorstellen dat er behoefte is aan een luisterend oor, of wat praktische tips of hulp”, vertelt wethouder Ilse Duursma. “Of misschien zit je thuis en kriebelt het dat je wat wilt doen voor een ander maar weet je niet zo goed hoe, waar of wat je dan kunt doen. Daarvoor hebben we een hulplijn geopend.”

Hulplijn
De hulplijn is telefonisch bereikbaar voor vele vragen waarbij men nu niet goed weet waar ze daarmee naartoe moeten. Of het nu gaat om opvoedvragen, mantelzorgondersteuning, initiatieven voor inwoners, behoefte aan een luisterend oor of informatie. De sociaal werkers ondersteunen, adviseren en helpen waar nodig.

Ook voor kinderen en ouders zijn het rare tijden. Een tijd geen school, vriendjes, vriendinnetjes dagelijks zien, sporten of bezig zijn met andere hobby’s. Ouders die thuiswerken. “Voor kinderen is deze periode ook erg wennen. Thuisonderwijs terwijl de faciliteiten er misschien niet zijn. Of kinderen voor wie school, sport of andere hobby een uitlaatklep is omdat het thuis niet altijd even makkelijk gaat. En dan kan in deze tijden van de coronacrisis de spanning thuis hoger oplopen dan normaal. Ook voor deze vraagstukken kunnen ouders, of misschien wel buren die zich zorgen maken, bellen naar de hulplijn. Want immers, ‘samen staan we sterker’”, aldus Duursma.

Vanaf 30 maart
De hulplijn is vanaf maandag 30 maart op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur op het telefoonnummer: 085 051 40 52 of per mail op [email protected].

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.