CDA Dinkelland wil dat wethouder Blokhuis haast maakt met het ontwikkelen en uitgeven van nieuwe bouwkavels, onder andere in kleine kernen als Tilligte en Lattrop.

Het CDA zal dit aan de orde stellen tijdens het raadsdebat aanstaande dinsdag over de Uitvoeringsnota Woningbouw 2018. Tijdens dit debat wordt met name gesproken over de mogelijkheden voor starters en senioren om een passende woning te verwerven.

Nauwelijks passende woonruimte
De Provincie Overijssel wijst de wooncontingenten toe, maar de mogelijkheden voor met name deze groepen zijn zeer beperkt. Hans Haamberg, voorzitter van de Dorpsraad Tilligte, vroeg hier ook al meerdere malen aandacht voor. Inwoners van kleine kernen kunnen nauwelijks passende woonruimte vinden, waardoor zij dreigen weg te trekken naar grotere plaatsen. Daardoor komt de leefbaarheid van kleine kernen in direct gevaar. Verenigingen hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden en scholen dreigen te sluiten.

Mogelijkheden benutten
Raadslid Edo van Bree vindt dat wethouder Blokhuis alle mogelijkheden die de Provincie biedt optimaal moet gaan benutten. Dat betekent ook dat de gemeente het door de Provincie toegewezen aantal woningen snel moet gaan uitgeven. Meer starterswoningen, meer seniorenwoningen en plannen die uit de kernen zelf komen positief benaderen. Bovendien moet het college gaan onderzoeken hoe de doorstroming van starterswoningen naar grotere woningen en van grote woningen naar seniorenwoningen het beste kan worden bevorderd. En natuurlijk bij de provincie gaan lobbyen voor meer ruimte om te bouwen. Van Bree windt er geen doekjes om: “Het gaat hier om onze inwoners, en om de leefbaarheid van onze kernen!”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.