De gemeenteraad van Dinkelland stelt gezamenlijk vragen aan het college over het bericht van TC Tubantia dat de NAM in 2023 toch weer afvalwater wil injecteren. ''Telkens komen er allerlei problemen aan het licht. In september is een negatief advies over één van de drie putten afgegeven en de vergunning vervalt per 1 januari 2023. Hoe zit het nu?'', vraagt Marc Smellink, CDA-fractievoorzitter en Rossummer, zich af.


Is het college op de hoogte?
De fracties van Lokaal, Progressief, Burgerbelangen, VVD en CDA willen weten in hoeverre het college hiervan op de hoogte is en wat de gevolgen zijn. In december vorig jaar vroeg de Tweede Kamer de staatssecretaris in ruime meerderheid om het afvalwater in Twente te stoppen. Vijlbriefs voorganger minister Stef Blok vond dat dat niet kon, omdat de NAM zich volgens hem altijd netjes aan de vergunningen hield. Vijlbrief zei in eerste instantie hetzelfde, maar draaide toch bij.

Op 8 september van dit jaar werd duidelijk dat de NAM de komende maanden de afvalwaterinjectie niet meer opstart. ''De afvalwaterinjectie in de Twentse bodem leek daarmee een einde'', legt Smellink uit. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw kondigde eerder dit jaar al aan dat hij ervan uitging dat de afvalwaterinjectie vanaf 1 januari 2023 in Drenthe zou gaan plaatsvinden. ''Op dat moment lag de injectie in Twente al stil vanwege allerlei problemen. Vijlbrief gaf aan dat het goed is dat de omwonenden duidelijkheid hebben. Deze duidelijkheid wordt door deze berichtgeving van de NAM opnieuw op het spel gezet'', vindt Smellink. Vijlbrief gaf aan dat de injectie dit jaar niet meer wordt opgestart en het doel blijft dat er ook daarna geen injectie in Twente meer plaatsvindt. Toch verschijnt er op 11 oktober op de website van TC Tubantia het bericht dat de NAM de afvalwaterinjecties per 2023 wil hervatten, dat heeft vragen opgeroepen bij alle fracties in de gemeenteraad van Dinkelland.

Op 30 november 2021 nam de gemeenteraad van Dinkelland nog unaniem een motie aan met de oproep om de injectie van vervuild afvalwater in de Twentse bodem per direct definitief moet stoppen. De vragen worden vanavond tijdens de rondvraag aan het college van burgemeester en wethouders gesteld.

Beantwoording
De burgemeester gaf aan dat de NAM de injecties niet kan hervatten, omdat per 1 januari 2023 de vergunning afloopt. Om de injecties opnieuw te hervatten is er een tolueenvergunning nodig of moet het afvalwater minder tolueen bevatten. Het college houdt de ontwikkelingen, samen met het ministerie en toezichthoudende instantie, nauwlettend in de gaten. De CDA-fractie doet hetzelfde, samen met de Provinciale Statenfractie en Tweede Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.