14 maart 2018

Inbreng met betrekking tot de Regio Twente

Gisteravond stond de Regio Twente op de agenda van de laatste raadsvergadering deze periode.

De CDA-fractie vindt een goede samenwerking binnen de Regio Twente van groot belang. Niet Enschede eerst en de kruimels voor de rest, maar een goede samenwerking tussen gelijkwaardige partners, waarbij men elkaar wat gunt en waarbij iedereen uitgaat van het uitgangspunt: wat goed is voor de Regio, is ook goed voor mijn gemeente. En andersom.

Het CDA Dinkelland is het met het college eens: samenwerking moet plaatsvinden op basis van ‘coalition of the willing’, zodat dat in ambtelijk jargon heet, en geen verplicht nummer worden door het op te nemen in het basistakenpakket  van de Regio Twente. De CDA-fractie wil dat bij samenwerking gemeenteraden en colleges zelf het voortouw nemen, en niet een ambtelijk gedrocht opbouwen en in stand houden, waarbij van controle door gemeenteraden nauwelijks sprake is.

Rijssen-Holten en Almelo dreigen uit de Agenda voor Twente te stappen. Dat betreuren wij zeer. Wij denken nog steeds dat Twente het meest gebaat is bij samen op te trekken richting Zwolle, richting Den Haag en richting Brussel. Maar als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. En dan kun je beter met 12 eensgezinde gemeenten in gesprek gaan, dan met een groep van 14, waarbij er twee steeds dreigen weg te lopen.

Wij willen onze jongeren voor Dinkelland behouden. Dat zij er blijven wonen, en wellicht een gezin stichten, zodat sportverenigingen, Kulturhusen en scholen blijven bloeien. Dat kan door jongeren perspectief te bieden op werk en scholing binnen de regio. En dat kunnen wij het beste bereiken door goed samen te werken binnen de Regio Twente. 

Edo van Bree

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.