De gemeenteraad van Dinkelland wil dat de treinverbinding Amsterdam-Berlijn via Twente wordt behouden en toekomstproof wordt gemaakt. De gemeenteraden in Twente zullen de krachten bundelen en de motie zal hopelijk in alle 13 gemeenteraden worden aangenomen.

Raadslid van Lokaal Dinkelland Annette Zwiep en CDA-raadslid Marc Smellink hebben, vanuit het Twentepresidium, het initiatief genomen om de spoorlobby te steunen door deze motie. ''In de motie roepen we het college op om zich volop in te zetten voor het behouden van de spoorverbinding Amsterdam-Hengelo-Berlijn als volwaardige verbinding voor de lange termijn'' legt Smellink uit. ''Daarnaast vragen wij de verbinding toekomstproof te maken door het realiseren van een versnelling in het traject.''

In december 2018 is er een Quick scan uitgevoerd door het ministerie waarbij is gebleken dat er opties zijn om op de lange termijn de reistijd met 45 tot 55 minuten te verkorten. ''Daarbij werd aangegeven dat dit enkel kansrijk is via de route Arnhem-Emmerich, naar aanleiding daarvan is er een stevige lobby opgestart vanuit Twente richting Den Haag, Brussel en Duitsland.'' Daarnaast vraagt de gemeenteraad om alle soortgelijke moties die door de andere Twentse raden worden aangenomen onder de aandacht te brengen bij belanghebbenden. ''Denk daarbij aan de Duitse buurgemeenten, Regio Twente en de Tweede Kamer. Op deze manier hopen wij de lobby vanuit Twente kracht bij te zetten. De bereikbaarheid van de regio is van groot belang voor alle Twentse inwoners'', aldus Marc Smellink.

De motie is ingediend door alle fracties van de gemeenteraad en daarmee unaniem aangenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.