CDA stelt vragen aan burgemeester Joosten van de gemeente Dinkelland over de brand bij de kerncentrale in Lingen. De regio Twente werd donderdagavond opgeschrikt door een incident bij deze kerncentrale die slechts 30 kilometer van de gemeente Dinkelland ligt.

Voor het CDA is het belangrijk dat er snel en goed wordt gecommuniceerd naar inwoners bij een incident met een kerncentrale. ‘’Inwoners werden opgeschrikt door het bericht van een brand. De uren daarna werd er geen informatie gegeven door de overheden in Nederland. Dit is zorgwekkend wanneer dit opnieuw in een ergere mate voorkomt’’ stelt CDA-raadslid Marc Smellink, die tevens mondelinge vragen stelt over deze calamiteit.

Naast het CDA stellen ook GroenLinks en D66 de situatie aan de kaak. ‘’Bij een ramp is het belangrijk om in het eerste uur te laten weten hoe de situatie is en wat inwoners moeten doen om zich in veiligheid te brengen. Gelukkig was dit donderdagavond niet noodzakelijk’’ zegt Smellink. ‘’Ik hoop dat een soortgelijk incident niet opnieuw voorkomt, maar wanneer dit gebeurd moet de overheid goed voorbereid zijn.’’

CDA Dinkelland heeft in 2017, toen de kerncentrale werd gesloten vanwege lekkage, ook al vragen gesteld aan de toenmalige burgemeester Bakker. „Dinkelland ligt maar op korte afstand van Lingen”, zegt CDA-raadslid Edo van Bree. „Als het misgaat in die centrale merken wij daar als inwoners van Dinkelland direct wat van.”

Het CDA wil weten hoe de communicatie tussen de Veiligheidsregio Twente en de betrokken burgemeester verloopt, en met name hoe de inwoners van de gemeenten krijgen te weten hoe zij het beste kunnen handelen bij een incident in Lingen. Aanstaande dinsdag worden deze vragen gesteld tijdens de commissievergadering van de gemeente Dinkelland.

Marc Smellink was te gast in het programma Overijssel Vandaag om te spreken over het incident nabij de kerncentrale in Lingen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.