13 april 2017

Blanco cheque voor windmolens en zonnepanelen

Afgelopen maandag stond "Enschede wekt op" op de raadsagenda. En na een chaotische vergadering bleek dat de meerderheid carte blanche gaf voor windmolens en zonneparken.

Het project "burgers bij dit veranderingsproces te betrekken" om in de nabije toekomst lokaal meer energie op te wekken, was afgerond. De krant had ook zijn bijdrage geleverd en er waren veel insprekers in de vorige vergadering hierover in de zogenoemde stedelijke commissie. Volgens het CDA was het proces van acceptatie en voorlichting echter nog maar net begonnen. Tip daarbij: bega niet weer de fout van bangmakerij.

Het voorstel van het college werd aan flarden geschoten en aan het eind van de rit werd het meest verstrekkende amendement van Groen Links aangenomen. Wij vragen ons af of de partijen die voorstemden zich realiseren wat ze hebben bepaald. En vooral die partijen die een onverklaarbare plotselinge draai hebben gemaakt. Wat betekent dit voor de steun voor het college? En wat betekent dit voor het vertrouwen in de coalitie? Hoe serieus neem je je inwoners nu eigenlijk? Democratie vraagt om draagvlak en vertrouwen!

Eigenlijk is het plaatsen van windmolens en zonnepanelen nu overal mogelijk. Zouden ze de tekst wel hebben begrepen? Ook loopt men voorbij aan de motie "Geen windmolens in het buitengebied", die destijds werd aangenomen. Kunt u deze partijen nog serieus nemen?

Wim Wijfjes, CDA Enschede

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.