14 september 2017

Bezoekers binnenstad tellen via wifi-tracking en uw privacy

Aanleiding

Op dinsdag 6 september berichtte TV Enschede FM dat de gemeente Enschede vandaag is begonnen met passantentellingen in de binnenstad en dat dit gebeurt via wifi-tracking. De tellingen worden gebruikt om te zien hoe de Enschedese binnenstad functioneert: waar lopen de bezoekers, hoe lopen ze, hoe lang blijven mensen in de binnenstad, hoe vaak komen ze terug?

Dit gebeurt dus via uw mobiele telefoon of i pad. U hoeft niet ingelogd te zijn. Het simpel zoeken naar wifi verbindingen via uw telefoon of iPad is voldoende om u te volgen. Een aantal van u zullen net als ik denken: laat zij mij maar volgen. Waar het hier echter om gaat is dat de gemeente Enschede zich aan de regels dient te houden die hiervoor zijn vastgesteld.

Vereisten voor wifi-tracking
Wifi-tracking is verboden in de openbare ruimte als:
- De klant van te voren niet is gewezen op wifi-tracking
- Gegevens langer worden bewaard dan 24 uur
- Persoonsgegevens niet zijn geanonimiseerd
Bovendien mag het bedrijf geen (herleidbare persoons-) gegevens verzamelen van:
- Voorbijgangers in openbare ruimtes
- En al helemaal niet van omwonenden
Persoonsgegevens mogen dus via wifi-tracking niet worden verzameld. Tenzij er een noodzakelijkheid is, zoals de openbare orde. Zoals daarvoor ook bewakingscamera’s gebruikt mogen worden.

Het CDA heeft hierover de volgende vragen aan het college gesteld:

1.    Hoe heeft het college de klant gewezen op wifi-tracking? (zie bovenstaande verplichting)
2.    Hoe controleert en/of borgt het college dat de gegevens niet langer dan 24 uur bewaard worden door het bedrijf dat de wifi-tracking gaat uitvoeren?
3.    In het persbericht geeft het college aan dat men inzicht wil in het feit, hoe vaak klanten terug komen. Hoe moeten wij dit rijmen met het feit dat de gegevens maximaal 24 uur bewaard mogen worden?
4.    Het is verboden om (herleidbare persoons-) gegevens te verzamelen van voorbijgangers in openbare ruimtes en al helemaal van omwonenden. Hoe heeft het college bovenstaande geregeld/geborgd in het centrum (openbare ruimte)?

We houden u op de hoogte van de antwoorden van het college.

Eric van der Aa

Raadslid CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.