02 april 2020

De viering van 75 jaar vrijheid mondt uit in vrijheidsbeperking

Precies 75 jaar geleden op 1 april 1945 werd Enschede bevrijd. Het is dan 75 jaar later surrealistisch dat we door de coronacrisis onze vrijheid enorm ingeperkt zien en dat we deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis, de bevrijding van Enschede, niet gezamenlijk kunnen vieren. Erg jammer ook voor al die organisaties en vrijwilligers die al maanden bezig waren met de voorbereidingen van dit heuglijke moment.

De coronacrisis heeft het dagelijks leven van veel mensen op de kop gezet. Het is ongelofelijk hoe een virus de hele wereld meedogenloos heeft geraakt en ons in onzekerheid, angst en paniek heeft gebracht. Dat het idee van de maakbare mens ineens in duigen valt en de natuur zijn gang gaat en hard om zich heen grijpt. Met als triest gevolg dat het aantal doden inmiddels is opgelopen naar 1173 (1 april 2019) en het aantal besmette patiënten naar 13.614.

De afgelopen weken is het meermaals gezegd dat we niet zo’n grote crisis hebben gehad sinds de Tweede Wereldoorlog en dat deze crisis een enorme economische, maar ook maatschappelijke impact zal hebben. Denk hierbij aan onze lokale ondernemers die noodgedwongen moeten sluiten, maar ook mogelijk mensen moeten ontslaan. Denk aan de zzp’ers die geen inkomsten meer hebben door verlies aan opdrachten en omzet. Culturele instellingen die voorstellingen moeten annuleren en met enorme tekorten dreigen te zitten of dreigen om te vallen. Kinderen die niet meer naar school kunnen, hun examens missen, met achterstand te maken zullen hebben. Kwetsbare kinderen die in gezinnen leven waar kindermishandeling plaatsvindt en waarvan de Kinderombudsman heeft gezegd dat ze opgevangen moeten worden. Deze kinderen moeten zo snel mogelijk opgevangen worden op scholen of kinderdagverblijven. Kijk naar voorbeelden als Kampen en Hengelo.

De economische en financiële gevolgen voor Enschede zullen enorm zijn. Je weet niet hoe lang dit gaat duren en of er straks geen IC-plekken meer zullen zijn. Alles lijkt onzeker. Gelukkig zijn er lichtpuntjes. Het aantal besmette patiënten in Brabant, de brandhaard van het coronavirus in Nederland, dat opgenomen wordt in het ziekenhuis, daalt. Er lijkt een voorzichtig positief effect te zijn in de maatregelen die het kabinet heeft genomen. “We zien heel voorzichtig grassprietjes, maar het is heel voorzichtig”, zei premier Rutte.

We zien in deze moeilijke tijden ook prachtige maatschappelijke initiatieven ontstaan. Mensen die elkaar willen helpen. Boodschappen doen voor ouderen die niet naar buiten kunnen. Werknemers die eerder in de zorg gewerkt hebben en de overbelaste zorgmedewerkers in ziekenhuishemd willen helpen. Ondernemers die gezamenlijk een website opzetten om elkaar te helpen middels de site www.KoopinEnschede.nl. Zo zijn er allerlei initiatieven in Enschede die terug te vinden zijn in www.enschedesamensterk.nl. Het noaberschap in Enschede laat zich vanuit alle kanten weer zien.

Wat we ook zien is hoe belangrijk en essentieel bepaalde beroepen blijken te zijn die onze maatschappij in deze crisisperiode draaiende houden. Het is het personeel in de zorg, onderwijs, post, schoonmaak, supermarkten, journalisten, kinderopvang en nog veel meer. Hopelijk zullen ze na deze crisis meer gewaardeerd en beloond worden.

Enschede heeft meerdere rampen en crisissen overleefd. Het zal niet makkelijk zijn om dit nu ook te doorstaan. De crisis zal een behoorlijk impact hebben op onze samenleving en sociaal-economische structuur, maar Enschede heeft de veerkracht om er weer bovenop te komen. Dat gaat ons ook dit keer ook lukken met hulp van de landelijke en lokale overheid en door de regels van de Rijksoverheid rondom de bestrijding van het coronavirus na te leven, elkaar te helpen, lokale ondernemers te helpen en lokaal te kopen. Laten we het noaberschap, het omkijken naar elkaar, vasthouden en om met de woorden van minister Hugo de Jonge te eindigen: “We houden anderhalve meter afstand maar we zijn misschien wel dichter bij elkaar dan ooit.”

Namens de CDA-fractie Enschede

Ayfer Koç, fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.