16 december 2019

Doe mee huis Stroinkslanden

Recent heeft de CDA fractie Enschede de locatie van de vrijwilligersorganisatie M-Pact bezocht in Enschede Zuid. In samenwerking met woningcorporatie De Woonplaats is in het Stroinkshuis een inlooppunt opgezet om mensen in de bijstand (participatiewet) weer actief te krijgen en zich in te zetten voor de samenleving. Twee keer per week wordt door vrijwilligers voor een schappelijke prijs een lunch verzorgd voor met name ouderen in de wijk. Voorop staat ook het uitgangspunt van wederkerigheid, waardoor een win-winsituatie ontstaat. Ouderen die genieten van de lunch kunnen omgekeerd de vrijwilligers met taalachterstand helpen bij het beter beheersen van de Nederlandse taal. Door het maken van geschikte matches wordt ook iets gedaan aan het eenzaamheidsprobleem.

In totaal zijn in Enschede Zuid dit jaar al zo’n 50 vrijwilligers actief gemaakt, vaak doorverwezen via wijkcoaches of door mond-tot-mondreclame. In Glanerbrug heeft een soortgelijk initiatief 30 nieuwe vrijwilligers opgeleverd. Groot voordeel is dat deze vrijwilligers met de werkzaamheden in de keuken- of schoonmaakwerkzaamheden arbeidsritme opdoen en regelmaat in hun dag krijgen. Een deel krijgt ook nog eens training in hygiënevereisten (haccp) en wordt daardoor interessanter voor werkgevers. De professionele kracht van M-pact is de essentiële schakel in deze mooie initiatieven, die invulling geven aan het voor het CDA belangrijke principe: elk mens telt, heeft talent en draagt naar vermogen bij aan de samenleving.

Wij zijn onder de indruk van de prestaties die M-Pact hier levert. Een versterking van de capaciteit voor begeleiding lijkt op zijn plaats. De CDA fractie zal dit aan de orde stellen bij het Enschedese arbeidsmarktbeleid.

Ton ten Vergert, CDA raadslid en woordvoerder werk en inkomen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.