06 februari 2019

Dromen, drammen en realisme: energiedebat

Het kan u vast niet zijn ontgaan, het maatschappelijke debat over de toekomst van onze energie. Dat speelt niet alleen landelijk in de Tweede Kamer of in de Provinciale Staten. Maar het speelt juist ook bij ons in de gemeenteraad van Enschede.

Afgelopen raadsvergadering heeft de gemeenteraad per hamerslag akkoord gegeven aan een eerste zonnevelden-project. De eerste ontwikkelingen zijn dus daarmee gestart. Al heeft het CDA Enschede duidelijk aangegeven dat straks de Energievisie leidend moet zijn alvorens we blijven doorgaan met deze belangrijke energietransitie.

Het CDA Enschede zit daarmee ook op dezelfde lijn met de provincie en de Tweede Kamer:  

1.       De CDA-fractie Tweede Kamer is duidelijk: het moet betaalbaar blijven! De gezinnen moeten niet de grote kosten dragen.

2.       De CDA-fractie Overijssel is ook duidelijk: niet overal maar zonnevelden en windmolens; kijken waar draagvlak is en waar het niet ten koste gaat van belangrijk landbouwgrond! Blijf werken aan haalbare, betaalbare en realistische plannen.

3.       De CDA-fractie Enschede is ook duidelijk: geen windmolens in het buitengebied en eerst goed kijken naar zon op daken alvorens belangrijke landbouwgronden vol te leggen met zonnecollectoren. Daarnaast blijven kijken naar innovatieve mogelijkheden die een bijdrage leveren aan de energietransitie.

Daarmee zijn we niet tegen het opwekken van duurzame energie. We snappen de urgentie, maar laten we wel realistisch blijven. Daarmee wil ik de drammer en de dromer niet te kort doen. Maar uitzoomen en de ontwikkelingen blijven volgen is een belangrijk stap.

Het gaat uiteindelijk om ons gezamenlijke doel: de aarde gezond - maar zeker ook haalbaar, betaalbaar en realistisch - overdragen aan de volgende generaties.

Mart van Lagen
Raadslid CDA Enschede

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.