04 juli 2019

EUREGIO-raad bijeen in Nordhorn

Afgelopen maand heb ik namens de Enschedese gemeenteraad voor het eerst mogen deelnemen aan de EUREGIO-raad (een gremium met 42 Nederlandse en 42 Duitse vertegenwoordigers van deelnemende gemeenten). Voorafgaand was er een vergadering van de CDU-CDA fractie, waar ik de plek van Patrick Welman mocht overnemen, die overigens als burgemeester van Oldenzaal nu gekozen is als DB-lid van de EUREGIO. Ambitie van de EUREGIO is dat haar leden ook als ambassadeurs van de grensoverschrijdende samenwerking worden ingezet.

Belangrijk discussiepunt was het transport en de opslag van kernafval in Ahaus. De EUREGIO-raad heeft unaniem een resolutie aangenomen om de aangesloten gemeente Ahaus te ondersteunen in haar pogingen om transport van kernafval van Jülich en München-Garching te voorkomen.

Samen met een groep van jonge mensen realiseert het EUREGIO-secretariaat op dit moment het winnende project van de Youth Battle 2018, de “Grensztafel”. De “Grensztafel” zal op 21 september a.s. langs de grensovergang Gronau-Glanerbrug, in de directe omgeving van het EUREGIO- secretariaat plaatsvinden. Tijdens dit evenement kunnen Nederlanders en Duitsers onder het genot van regionale specialiteiten en in een ongedwongen sfeer met elkaar in contact komen. Verder wordt er een cultureel programma gepland evenals een memory-spel voor Duits-Nederlandse “matchmaking”.

Mooi initiatief en noteer alvast 21 september in de agenda!

Ton ten Vergert, CDA raadslid en lid van de EUREGIO-raad

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.