19 mei 2019

Festival van de democratie

Democratie ervaren de meeste Nederlanders in het stemhokje tijdens het inkleuren van het stembiljet. Maar niet in Enschede! Daar organiseren inwoners van Twente het democratiefestival D’ran. Waar anders dan op Roombeek is het geschikter om met elkaar in gesprek te gaan over politiek en maatschappelijke onderwerpen. Samen met Job Kantelberg van de gemeente Enschede organiseerden wij de bijeenkomst over politiek ‘links’ en ‘rechts’.

Hoewel jongeren vaak worden weggezet als niet betrokken en geïnteresseerd, was dat wel degelijk anders dit weekend. Een ruime groep MBO-jongeren deed mee met het democratiespel. De jongeren moesten met hun telefoon een aantal vragen beantwoorden. Het was mooi om te zien dat iedere jongere een eigen kijk heeft op de politiek. Ze hebben geleerd hoe het zit met kwalificering van politieke partijen links en rechts. Uiteraard kon ook het politieke midden niet ontbreken!

Hoewel er ieder jaar weer voldoende punten zijn om de bijeenkomsten en de workshops leuker en interessanter te maken, ben ik tevreden met het resultaat. Ook al is het niet de bedoeling om politiek gekleurd te zijn tijdens zo’n bijeenkomst, was ik wel tevreden met toch een redelijk grote groep jongeren die aangeven nu of in de toekomst (weer) CDA te gaan stemmen.

Dan is politiek en een frikadelbroodje toch ergens wel een leuke combinatie. Vergeet het biertje niet om naderhand nog even door te praten. Samen maken wij Enschede, Overijssel en Nederland. Alles begint met het gesprek en openstaan voor ieder zijn mening.

Mart van Lagen
Raadslid CDA Enschede

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.