28 juni 2021

MSG dreigt dupe te worden van aanbestedingsbeleid Enschede

Het ongeloof is groot.  Het CDA Enschede heeft te horen gekregen dat MSG de aanbesteding van de postbezorging voor Enschede niet gegund heeft gekregen en samen met de PvdA maken wij ons daar grote zorgen over. Wij zijn verbijsterd dat een sociaal bedrijf, dat zoveel betekent voor de stad en al 10 jaar werk biedt voor zoveel inwoners, ineens aan de kant is gezet. Nu bijna 10 jaar geleden heeft MSG veel mensen vanuit de DCW (postbezorgers, sorteerders en koeriers) overgenomen omdat de DCW deze medewerkers extern moest plaatsen en MSG dit als enige partij aandurfde. Het is ze vervolgens gelukt om deze (en nog veel meer) mensen uit de Sociale Werkvoorziening (SW) met een afstand tot de arbeidsmarkt, in een krimpmarkt een passende baan aan te bieden. Inmiddels werken er 500 mensen bij MSG, waarvan bijna driekwart van de medewerkers uit een ‘kwetsbare situatie’ komt. Koester dit soort bedrijven voor Enschede, in plaats van ze af te schrijven.

Inmiddels weten we dat MSG een kort geding heeft aangespannen tegen de gemeente Enschede, omdat het voor hun onduidelijk is waarom zij aan de kant worden gezet. Ook voor de fracties van het CDA en de PvdA is het onbegrijpelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren. Daarom hebben wij de volgende vragen aan het college gesteld :

  1. Hoe is het mogelijk dat de eisen van ons eigen inkoopbeleid, waarin wij juist extra aandacht willen hebben voor sociaal ondernemen, duurzaamheid en lokale ondernemers, tot deze uitkomst heeft geleid en MSG zo aan de kant wordt gezet?
  2. In de aanbesteding wordt gesproken over een minimaal percentage medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt, omdat wij dit als stad belangrijk vinden. Bij het MSG zijn ruim 50 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt al 10 jaar werkzaam; dit is duidelijk meer dan het minimale vereiste. Dit is ons inziens bijzonder te waarderen, dus waarom wordt dit niet op waarde geschat?
  3. Welke waarborgen heeft het college gekregen van de nieuwe beoogde opdrachtnemer dat alle SW medewerkers niet de dupe worden van deze aanbesteding en hun werk verliezen?
  4. Wordt er rekening gehouden met de impact van verandering voor de mensen van de SW met het risico dat een deel ‘tussen wal en schip’ zal belanden en mogelijk werkloos thuis komt te zitten, zeker als blijkt dat straks alle werkzaamheden voor Enschede naar Zwolle worden verplaatst?
  5. Is er rekening in de aanbesteding gehouden met het krimpende volume in de postmarkt?
  6. Bent u voornemens om de aanbesteding in te trekken en een nieuwe uit te schrijven?

Ton ten Vergert, Woordvoerder namens CDA Enschede

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.