11 juli 2019

Nemen we serieus afscheid van Stichting Enschedese Speeltuinen (SES)?

De afgelopen weken stond de Zomernota van 2019 op de agenda van de gemeenteraad. Traditioneel is er voorafgaande aan de behandeling van de Zomernota een Motiemarkt. De SES stond dit jaar ook op de Motiemarkt met het signaal dat de stichting op omvallen staat. De SES ziet al jaren haar reserves slinken. De bankrekening is leeg en er moest wat gebeuren!

Het CDA diende samen met de SP een motie in met als opdracht aan het college om eenmalig 40.000 euro te investeren in de SES. Daarnaast wilden wij ook het college de opdracht meegeven om in samenwerking met de SES een toekomstvisie te ontwikkeling om zo het voortbestaan te kunnen garanderen. Dit heeft echter niet mogen rekenen op de steun van de Enschedese coalitie (BBE, D66, VVD, PvdA en CU).

Dat zelfs de PvdA niet met deze motie is meegegaan is wel uiterst opvallend te noemen. Vele jaren hebben socialistische raadsleden van de arbeiderspartij zich druk gemaakt om de speeltuinen van Enschede. Helaas moesten wij tijdens de stemming over de motie SES concluderen dat de PvdA deze belangrijke stichting na al die jaren de rug heeft toegekeerd!

Daarnaast mag niet onbenoemd blijven dat de motie nog tijdens de vergadering is aangepast naar de wensen van o.a. de PvdA. De PvdA gaf tijdens de vergadering duidelijk aan na deze aanpassingen akkoord te kunnen gaan met deze motie.

Maar de PvdA-raadsleden (op één na) stemden keihard tegen.

Met dank aan de PvdA nemen wij dus afscheid van een zeer belangrijke stichting: gisteren kwam het bericht via de TC Tubantia naar buiten dat het bestuur van de SES de stichting na de VIVA-activiteiten gaat ontbinden. Het CDA Enschede betreurt dit ten zeerste. Als het aan ons had gelegen, dan hadden we de SES overeind gehouden en was er snel een langere termijnvisie opgesteld. Met dank aan deze coalitie verliest Enschede weer een belangrijke sociale voorziening voor de kinderen van onze stad.

Mart van Lagen,
Raadslid CDA Enschede 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.