04 oktober 2017

Nieuwe democratie

Steeds weer zien we dat politici en colleges en regeringen op afstand staan van de mensen. Ik persoonlijk ervaar dat niet zo maar kan het gevoel wel plaatsen.

Raadsvergaderingen, stedelijke commissie, stadsdeelcommissie zijn openbaar. De meesten voelen wel dat het anders moet want de vorm en vaak ook het taalgebruik staan veraf van het dagelijkse, huiselijke taalgebruik.Als je inbreng niet helemaal afgewogen “politiek correct” gebracht wordt krijg je commentaar.

Luisteren naar wat nu eigenlijk bedoeld wordt is vaak minder belangrijk dan het proberen gaten te schieten in een betoog. Pogingen om de zaal interactief mee te laten doen zijn nog geen succes. Bij belangrijke onderwerpen (asiel, moskee, diftar, grondwater, zwembad) komen de mensen naar zo’n vergadering. Maar zelden zie ik ze daar tevreden weer naar huis gaan. Natuurlijk kan daar niet iedereen gelukkig gemaakt worden, maar het moet wel beter.En dan is mijn grootste probleem: de zwijgende meerderheid.

Daar wordt aan voorbijgegaan bij het modieuze via app op een slecht geformuleerde stelling te reageren. Of via de krant de mening te krijgen van een aselect groepje dat toch al altijd met zijn mening klaar staat. Ik noem het NEP-DEMOCRATIE: het volk heeft gesproken.

Bestuurders die met deze “schijn-democratie” denken hun opzetje door te zetten, hebben aan mij een lastig raadslid. 


Wim Wijfjes,
Raadslid voor CDA Enschede, 
(met mandaad van CDA leden en kiezers)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.