23 juli 2021

Visie landelijk gebied Enschede

In de voor vele inwoners moeilijke coronaperiode hebben we gelukkig  kunnen genieten, te voet of op de fiets, van ons prachtige buitengebied. Een groene gordel rondom de stad waar we terecht trots op zijn en die we zorgvuldig moeten bewaren en ontwikkelen, ook voor diegenen die na ons komen.

Het CDA is blij met het participatieproces naar de Visie landelijk gebied toe, met actieve deelname van belangenbehartigers en partners zoals Stawel. De kwaliteiten van het buitengebied moeten we niet alleen koesteren, maar ook blijven ontwikkelen. Het 170.000 bomenplan kan daar een bijdrage aan leveren en ook de kringlooplandbouw biedt perspectieven. Wij maken ons wel zorgen over de economische vitaliteit van het buitengebied. Het aantal volwaardige landbouwbedrijven is in een kort tijdsbestek fors teruggelopen en daarmee ook de daaraan verwante werkgelegenheid. Vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen bieden kansen voor nieuwe activiteiten, maar ook bedreigingen zoals ondermijning met de komst van ongewenste activiteiten. Om het buitengebied ook in de toekomst vitaal te houden heeft het CDA een motie ingediend om bij nieuwe  invulling de Raad nauw te betrekken via een commissie Buitengebied, dan wel de stadsdeelcommissies. De CDA motie is unaniem door de Raad ondersteund.

Enschede is ongeveer 14.000 hectare groot, waarvan 10.000 hectare landelijk gebied. Dit omvangrijke gebied vraagt aandacht van College en Raad om telkens de goede keuzes te maken. Daar horen ook deskundigheid en middelen bij om een van de grootste schatten van onze gemeente te beschermen, maar ook verder te ontwikkelen. De Visie landelijk gebied is unaniem door de Raad gesteund.

Ton ten Vergert, CDA raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.