07 mei 2020

Wat is een stad zonder markt?

Door de coronamaatregelen ging de zeer drukke markt op zaterdag en de markt op dinsdag in zijn geheel dicht.

Gelukkig is een aantal weken later de markt op zaterdag opgesplitst in twee keer tien kramen op het Van Heekplein en tien kramen bij het Ei van Ko. Eerst alleen food en naderhand ook non-food. We zitten nog lang niet op het aantal kramen van voorheen, maar gelukkig is er door bovenstaande oplossing weer enige ruimte. De markt op dinsdag is ook weer opgestart. Ik moest meteen denken aan het volgende: En de markt op zondag (zondagsmarkt) dan?

Tot vorig jaar hadden we elke veertien dagen een drukke koopzondag. Daarna een wekelijkse koopzondag tot corona zijn intrede deed. Maar toen de ondernemers in de binnenstad vorig jaar elke week open mochten, viel het doek voor de zondagsmarkt die net als voorheen elke veertien dagen plaatsvond. Dat hebben wij als CDA altijd zeer onrechtvaardig gevonden. De ene ondernemer biedt je de mogelijkheid om elke zondag zijn zaak te openen, maar de marktkooplui zijn niet meer welkom op zondag. Er werden geen evenementen meer georganiseerd rondom de markt en marktkooplui alleen waren niet meer welkom. De marktkooplui hadden nog geprobeerd om zelf elke 14 dagen evenementen te organiseren, maar deze werden als onvoldoende gekwalificeerd vanuit het stadhuis. Het doek zou vallen. 

Wij zijn als CDA toen in contact getreden met de marktbond en een aantal zondagsmarktondernemers. Dat deden wij eerst in samenspraak met de SP; ook zij hadden reeds contact met de marktkooplui. 

Met een bijzondere centrumvergadering, waarbij wij gelukkig steun kregen van een aantal andere partijen, hebben we de discussie weer op gang weten te brengen. Met het mooie resultaat dat de zondagsmarkt met evenementen weer elke 14 dagen zou plaatsvinden. 

Corona
Er zou een officiĆ«le heropening van de zondagsmarkt plaatsvinden. Maar door de coronamaatregelen kon dit helaas niet doorgaan. De zondagsmarkt is nog niet terug, omdat deze gekoppeld is aan evenementen. Wij spreken als CDA Enschede de wens uit dat de zondagsmarkt, met misschien een andere opzet, weer zal plaatsvinden. Daar moeten wij het binnenkort maar eens over hebben. 

Eric van der Aa
fractievertegenwoordiger
woordvoerder stadsdeel centrum

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.