02 juni 2021

Wifi-tellingen: boete van 6 ton (!)

Het zat eraan te komen: de uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat de gemeente Enschede fout zit met de wijze van Wifi-tellingen van binnenstadbezoekers. Het hoge woord is eruit en de gemeente Enschede krijgt van de AP een boete van 600.000 euro. Het college was al in 2017 door onder andere het CDA Enschede gewaarschuwd, maar deed niets met de waarschuwingen. De D66-wethouders (Eerenberg en later Nods) gingen gewoon verder met de tellingen.

Het CDA Enschede is ontevreden over de manier waarop het college omgaat met deze boete. Met de vele waarschuwingen en het verzoek vanuit de raad tot nadere informatie is op geen enkele manier wat gedaan. Het CDA Enschede vraagt nu al vele weken om meer informatie en uiteindelijk legt het college ook nog geheimhouding op het hele dossier. Wij zijn van mening dat het nu tijd wordt om publiekelijk met het college – en in het bijzonder met de (nieuwe) portefeuillehouder, de burgemeester – het gesprek te voeren.

Tijdens een bijeenkomst die georganiseerd was door de burgemeester is er geheimhouding gelegd op het totale dossier. Het CDA Enschede is uit ontevredenheid uit deze bijeenkomst gelopen. Het gesprek moet in de openbaarheid plaatsvinden; het gaat om een bedrag van 600.000 euro.

Samen met de SP en EnschedeAnders heeft het CDA diverse stukken opgevraagd waar wij nog altijd op wachten. Ons geduld raakt op en we willen heel snel duidelijkheid van de portefeuillehouder.

Mart van Lagen, raadslid CDA Enschede

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.