14 april 2017

Bouwplannen moeten op tijd beoordeeld worden!

De crisis is voorbij, zei CDA-raadslid Gerrit van den Berg in de raadsvergadering van 4 april: er is volop werk, maar het aantrekken van de economie heeft behalve allerlei prettige bijkomstigheden ook enkele nadelen.

Eentje daarvan is dat de gemeenteambtenaren de snelheid van het indienen van bouwplannen niet kunnen bijhouden. Hoe kan dat, wilde hij van B&W weten.

Volgens wethouder Douwe Prinsse komt het inderdaad voor dat er uitstel gevraagd moet worden om een bouwplan te beoordelen. “Maar dat heeft voor een groot deel te maken met de bezuinigingen die we onszelf hebben opgelegd. We hebben veel minder mensen in dienst, waardoor we niet meer zoals vroeger alle aanvragen binnen vier weken kunnen afhandelen.

Het is echter niet de bedoeling dat dit structureel wordt, zodat we kijken of we meer mensen kunnen benoemen. Dat kunnen vaste mensen zijn of het kan via detachering, dat moeten we nog bekijken. Het gaat dan vooral om ‘plantoetsers’, ervaren mensen die in staat zijn om bouwplannen te toetsen aan de regels. We krijgen door de groei van de economie meer leges binnen en dat geld kunnen we gebruiken om zo iemand te benoemen.”

Volgens Prinsse is het niet makkelijk om zo iemand te vinden, omdat bedrijven die ‘plantoetsers’ ook willen binnenhalen. Over enige tijd wordt het toetsen van bouwplannen geprivatiseerd en daar lopen die bedrijven al een beetje op vooruit.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.