04 augustus 2018

Laten we de Klepperman behouden voor Hardenberg!

Op 4 augustus was in de Stentor het volgende verhaal te lezen. Het is geschreven door Jermaine Ellenkamp.

CDA Hardenberg strijdt voor behoud Klepperman

De Hardenbergse Klepperman dreigt voorgoed uit het straatbeeld te verdwijnen, maar als het aan de lokale politiek ligt steekt de burgemeester daar een stokje voor. De plaatselijke afdeling van het CDA strijdt voor het behoud van het traditionele figuur.

Eeuwenlang had hij een rol in Hardenberg, de Klepperman was de nachtwaker van de stad die ’s nachts rondes liep en waar nodig alarmeerde. In 1933 bekleedde Jan Willem Schutte voor het laatst de functie en eind zeventiger jaren doopte de handelsvereniging de Klepperman om in een symbolisch figuur. Er kwam een standbeeld in het centrum en tijdens zomeractiviteiten liep hij door de Klepperstad, zoals Hardenberg ook wel wordt genoemd. Maar de huidige vertolker, Gerrit Pullen (65), gooit na twaalf jaar de handdoek in de ring. Vanwege fysieke beperkingen stopt hij noodgedwongen.

En dat baart het CDA zorgen. ,,Het is een mooi stuk geschiedenis en dus vonden wij het altijd prachtig als de Klepperman weer even in het centrum terugkeerde”, zegt raadslid Piet-Cees van der Wel, die de burgemeester erop gaat aanspreken. ,,We zijn er vaak op aangesproken in de zomer en vragen het college of zij, eventueel in een vernieuwde vorm, bereid is zich in te zetten voor een nieuwe Klepperman. Ik denk dat daarvan vele inwoners en toeristen blij worden.”

Versie 2.0

Stichting Hardenberg Promotie, verantwoordelijk voor de Klepperman, denkt daar anders over. ,,Ik kan mij wel iets voorstellen bij het verhaal, maar we hebben als bestuur gezegd dat het niet meer van deze tijd is”, reageert voorzitter Henk Dunnewind. Als de gemeente ook voor de terugkeer is, wil de organisatie er wel over meepraten. ,,Maar iemand moet het dan wel bedenken en uitwerken in de moderne tijd. Voor een 2.0 versie zien wij geen mogelijkheden. Zo’n idee bedenken gaat niet van maandag op dinsdag.”

* wordt vervolgd!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.