Werken

De ondernemers in de gemeente Hardenberg zorgen voor economische ontwikkeling van en banen voor eigen inwoners en mensen van buiten. Ondernemers hebben dan ook grote invloed op de ontwikkeling van de lokale economie en werkgelegenheid. De gemeente Hardenberg kan hen zo goed mogelijk ondersteunen en faciliteren, in samenwerking met kennisinstellingen en regionale samenwerkingsverbanden, zoals het Ondernemershuis Vechtdal en het Ondernemersstartpunt.

En door het versterken van de lokale en regionale fysiekeen digitale infrastructuur. De gemeente Hardenberg is sterk in de sectoren maakindustrie, recreatie & toerisme, de (verbrede) agrarische sector en de zorg. We doen het als Regio Hardenberg goed binnen het verband van de regio Zwolle. De samenwerking binnen de regio biedt kansen om jonge, startende ondernemers de ruimte te bieden. Daarvoor is het essentieel dat scholieren en studenten in de regio Hardenberg willen blijven wonen, of van elders naar onze gemeente willen komen.

Ook de agrarische sector is nog steeds een economische speler van betekenis in de gemeente Hardenberg, die we kansen willen geven. Zij zijn immers de beheerders van ons prachtige buitengebied en dragen bij aan de vitaliteit van dorpen en kernen. Ingrijpen in het ons landschap is vaak onomkeerbaar en moet, waar het gaat om het teruggeven van landbouwgrond aan de natuur, zorgvuldig worden overwogen. De kernen Hardenberg en Dedemsvaart vervullen centrumfuncties binnen onze gemeente. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd om die centra nog aantrekkelijker te maken voor consumenten uit onze gemeente en de regio. Gezien de innovatie en ontwikkelingen in de detailhandel zijn aanvullende maatregelen nodig naast de aangetrokken centrummanager om een aantrekkelijke positie te waarborgen.

Ons actieprogramma:

  • In overleg met betrokkenen in het centrum van Hardenberg komt er een onderzoek naar de vraag wat op langere termijn de gevolgen zijn van betaald parkeren op de bezoekersaantallen van het centrum van Hardenberg.
  • Agrarische ondernemers moeten ruimte krijgen voor bedrijfsontwikkeling (met oog voor volksgezondheid en dierenwelzijn) of verbreding met nevenactiviteiten. Zoals landschapsbeheer, streekproducten en recreatieve mogelijkheden.
  • Doorgaan met het ondersteunen van initiatieven, zoals het Ondernemershuis Vechtdal, Het Ondernemersstartpunt en Vechtdalprojecten, om jongeren economisch aan Hardenberg te binden en de innovatiekracht binnen de gemeente Hardenberg te versterken. Tegelijk moeten nieuwe initiatieven om bedrijfsleven en onderwijs beter aan elkaar te koppelen worden gestimuleerd. In de Kastanjehof blijft ruimte voor een “stadslab” van innovatieve startende bedrijven (start-ups).
  • De kernen binnen de gemeente Hardenberg zijn heel verschillend. Ook als het gaat om de beleving van de zondag. Daarom moeten meer kerngericht besluiten worden genomen over de winkeltijden, waarbij alle lokale belangen en persoonlijke zorgen zo goed mogelijk worden afgewogen.
  • Leegstaande panden in centra moeten tijdelijk beschikbaar kunnen komen voor nieuwe vormen van detailhandel: markthallen, pop-up stores, tijdelijke restaurants en/of wel kunst- en cultuuractiviteiten of exposities.
  • In de winkelcentra van Hardenberg en Dedemsvaart wordt openbare Wi-Fi gerealiseerd, in samenwerking met de ondernemers. Dit biedt ook digitale mogelijkheden om consumenten nog actiever te boeien en te binden.
  • Er moet onderzoek komen welke effecten mengvormen van winkels en horeca (blurring) hebben op de beleving van winkelen en verblijven in centra.
  • Om compactere winkelcentra te realiseren, faciliteert de gemeente zowel verplaatsingen van detailhandel naar de centra van Hardenberg en Dedemsvaart, als de verplaatsing van niet in het centrum passende bedrijven naar het bedrijventerrein.
  • Er moeten meer mogelijkheden komen om in vrijkomend agrarisch vastgoed nieuwe activiteiten te starten, die geen belemmering vormen voor de omliggende agrarische bedrijven.
  • In samenwerking met de recreatiesector moet worden onderzocht hoe de groeiende Nederlandse markt op het gebied van zorgrecreatie beter benut kan worden.
  • De diepgang/bevaarbaarheid van de Vecht moet worden verbeterd, om meer recreatievaart in de haven van Hardenberg aan te kunnen laten meren.
  • Er wordt sterker ingezet op “duurzaam werk”. Dat betekent dat tijdelijke “sociale” arbeidsplaatsen altijd gericht zijn op banen met perspectief.
  • Er wordt binnen de gemeente Hardenberg sterker ingezet op Sociaal Ondernemerschap. Dat betekent dat iedereen de kans krijgt om met zijn eigen talenten een eerlijk inkomen te verwerven. In samenwerking met ondernemers en sociale instellingen willen we dit punt nader uitwerken en uitvoeren.
  • Arbeidsvervoer (thuis-werk) moet worden toegevoegd aan doelgroepenvervoer, zodat mensen met een beperking altijd gelegenheid hebben om naar een werkplek te gaan. En dat geen belemmering is voor het kunnen invullen van een baan.
  • Er komt onderzoek naar het opnieuw openen van station Bergentheim. En ook naar het realiseren van extra stops in Gramsbergen van de sneltrein Hardenberg-Emmen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.