14 november 2018

CDA: Algemene beschouwingen

Voorzitter, aanwezigen, luisteraars,

Ik neem u graag even mee naar onze eigen jeugdjaren. Voor sommigen is dit nog niet zo lang geleden, maar voor anderen alweer langer of zelfs veel langer. Wellicht hebt u er als moeder of vader of als opa of oma nu nog mee te maken. Het gaat namelijk over het bouwen met Lego stenen.

Ik zou het hier ook kunnen hebben over de Bijbelse woorden: Hoeksteen en Levende stenen. Maar daar is de tijd nu niet voldoende voor.

Hier wil ik het graag hebben over het spelen met de Lego stenen en wat dat voor ons kan betekenen. Het alleen spelen met Lego vraagt om steeds meer stenen, want je wilt steeds meer mogelijkheden hebben om te bouwen. Het samen spelen met Lego vraagt om samenwerken en overleg om te komen tot iets moois.

Het CDA wil graag samen met het College en met de Raad bouwen aan onze mooie gemeente. Ik kom er aan het eind nog even op terug.

We kunnen vaststellen, dat het in ons land economisch steeds beter gaat. Het optimisme heeft momenteel zeker de overhand. De salarissen stijgen weer iets na lange tijd van stilstaan. Er is steeds meer werk, zelfs zoveel, dat er op veel plaatsen een tekort aan mensen is. Daar staat echter tegenover, dat er ook nog steeds te veel mensen zijn die het niet lukt om een baan te vinden.

De vraag naar nieuwe woningen is groot. Het CDA hoopt, dat we snel kunnen bouwen in het gebied Reeve, maar niet alleen hier.

 De positieve economische ontwikkelingen zorgen er ook voor, dat er financieel meer ruimte ontstaat voor nieuw beleid. We zijn dan ook tevreden over de vertalingen van de wensen van het CDA en die van de coalitie met aanvullingen van andere partijen in de raad in de voorliggende stukken. In de komende jaren zal er van deze wensen nog veel moeten worden uitgewerkt, maar we hebben er vertrouwen in dat het College hierin voortvarend het voortouw zal nemen en dat we als raad hierin kunnen bijsturen en beleid zullen vaststellen.

 Het CDA is altijd voor een solide financiële situatie van de gemeente. Wij zijn er dan ook niet gelukkig mee dat er zoveel geld uit de financiële reserve genomen moet worden in de komende twee jaar. Tegelijkertijd kunnen we vast stellen dat, na jaren van voorbereiding, eindelijk de schop in de grond kan voor wat betreft het Groene Hart en Bolwerk Buitenwacht. Dat kost geld, maar verder uitstellen van de uitvoering vinden wij niet uit te leggen aan onze inwoners.

Het CDA kijkt ook graag naar de lange termijn. De meerjarenbegroting laat gelukkig een positief beeld zien, terwijl er ook al een begin gemaakt wordt met reserveringen voor toekomstige uitgaven.

Het is nooit fijn als je meer geld moet uitgeven als individu of als bedrijf, zeker niet als dat door belastingen wordt opgelegd. De verhoging van de OZB voor niet – woningen is dan ook niet iets waar we echt vrolijk van worden, maar we vinden het in deze tijd wel verantwoord.

Ten eerste omdat we de afgelopen 10 jaar fors bezuinigd hebben op onder andere de ambtelijke organisatie, sport, cultuur en de zorg. Wat ons betreft is op die terreinen de rek er wel uit.

Ten tweede omdat het tarief van ‘heel erg laag’ naar ‘ iets minder laag’ gaat en er met een deel van de opbrengsten stevig geïnvesteerd wordt in de Kamper en regionale economie: Zo wordt er o.a. geld vrijgemaakt voor de verbreding van de N50, de sluizen van Kornwerderzand, het aanleggen van een parkeerplaats voor vrachtauto’s bij het bedrijventerrein Rijksweg 50 om de overlast te verminderen, een sterkere arbeidsmarkt Regio Zwolle, een investeringsfonds voor de boeren op Kampereiland en Kampen Marketing.

Het CDA is ongelukkig met het feit dat de OZB-verhoging ook buurthuizen, dorpshuizen en sportgebouwen betreft. We zijn blij met de toezegging van het College dat zij blijft monitoren of dergelijke organisaties met veel vrijwilligers niet financieel in de problemen komen. Het CDA zal daarbij nadrukkelijk de vinger aan de pols houden.

De BTW – vrijstelling voor sport m.i.v. 1 januari 2019 biedt wellicht ruimte om de de gemeentelijke tarieven met 6% te verlagen. We vragen het College nadrukkelijk om hier meer duidelijkheid over te geven. We overwegen om toch nog een motie hierover in te dienen.

Voorzitter, het CDA is content met de voorliggende begroting en perspectiefnota. Ik benadruk onze drie belangrijkste resultaten en aandachtspunten:

1) Het CDA is blij dat IJVV eindelijk zijn extra veld krijgt. Complimenten aan het College dat hier geld voor gevonden is.

2) Tevreden zijn wij ook met de voorgenomen aandacht voor het vieren van 75 jaar vrijheid, in 2020. Wij vinden het belangrijk dat de Oranjeverenigingen hierin een grote rol gaan spelen.

3) Diepgaand onderzoek naar de expositie van de IJsselkogge, al dan niet in combinatie met een Hanzemuseum ondersteunen wij van harte. Dat zou een enorme impuls voor onze mooie Hanzestad zijn.

Ik kom dan echter meteen bij onze zorgpunten:

1) In de PPN is nog geen extra geld gereserveerd voor de expositie van de IJsselkogge zelf. Mogelijk kost dit miljoenen. Wij hopen dat het College in dat geval lef en ambitie durft te tonen én andere financieringspartners zoekt op het provinciehuis, in Den Haag en Brussel.

2) Het CDA heeft niets met overmatig alcohol- en drugsgebruik en vraagt zich af of er wel voldoende geïnvesteerd wordt in preventie. Daarom dienen wij hierover een motie in.

Voorzitter, ik rond af:

Ik kom nog even terug op de Lego stenen. Er zijn natuurlijk nog meer mensen, die een rol spelen in de opbouw van de stad. In de eerste plaats zijn dat alle medewerkers van de gemeente. Ik wil iedereen graag bedanken voor hun inzet.

Ook de inwoners spelen een belangrijke rol. We willen graag samen, ook met de inwoners bouwen aan Ons Kampen.

Het CDA wil er graag aan bijdragen om elkaar als fracties te vinden om ook in 2019 samen sterk te staan voor het besturen van onze stad.

We wensen u allen daarbij ook in 2019 Gods zegen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.