26 juni 2017

CDA fractie blij met erkenning van dorpshuizen

KAMPEN - De CDA fractie in Kampen is blij dat er een einde komt aan de financiële ongelijkheid tussen dorpshuizen en wijkcentra. Ook dorpshuizen gaan een structurele tegemoetkoming ontvangen. "Daarmee is er eindelijk erkenning van de rol van dorpshuizen voor de leefbaarheid van onze dorpen en het buitengebied", aldus CDA raadslid Jacolien van de Wetering.

"Al jaren hebben wij als fractie hier aandacht voor gevraagd. De oorsprong daarvoor lag bij een motie die de CDA fractie met GBK in 2011 (!) heeft ingediend". De dorpshuizen en wijkcentra vervullen, net als de wijk- en dorpsverenigingen, een belangrijke rol in onze samenleving. De ondersteuning die zij vanuit de gemeente kregen, onder andere in de vorm van subsidies varieerde onderling echter sterk. Natuurlijk mogen er verschillen zijn, maar dan moet dit wel onderbouwd kunnen worden.

Door een nieuwe verdeling van subsidies, die is afgestemd met de organisaties, ontvangen de dorpshuizen nu een structureel bedrag en worden de verschillen gerepareerd, zo besloot het college van B&W afgelopen week. Dorpshuizen hebben een bijzondere rol in de kernen en worden voor meerdere doeleinden gebruikt. Door de komst van dorpshuizen, kon er een verenigingsleven ontstaan in de dorpen. Voorzieningen voor sport en bewegen, maar ook voor ontmoeting en verbinding.

Helemaal nu het voorzieningenniveau in de dorpen terugloopt, wordt de rol van een dorpshuis nog belangrijker. Een dorpshuis is een basisvoorziening voor een dorp en bestaat mede dankzij inzet van vrijwilligers. Zij houden het platteland leefbaar.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.