25 april 2020

Dorpsvernieuwing IJsselmuiden

De gemeenteraad heeft tijdens de (digitale) raadsvergadering van donderdag 23 april de stedenbouwkundige visie en de daarbij behorende randvoorwaarden vastgesteld voor de uitwerking van verschillende bouwlocaties in IJsselmuiden. Het gaat hierbij om het gebied in het hart van het dorp, ruwweg het gedeelte vanaf Sonnenberch tot en met de Drostenstraat. Belangrijk voor het CDA is dat het dorpse karakter van IJsselmuiden gehandhaafd blijft en zelfs versterkt wordt. Dat is gelukt, want de wethouder liet weten dat bestaande bebouwing en nieuwbouw goed op elkaar afgestemd zullen worden.

CDA stemt tegen amendement

De plannen hebben ook gevolgen voor de maatschappelijke voorzieningen die gevestigd zijn in voormalige basisschool De Zandberg en het voormalige Ichthus College aan de Zandbergstraat. Het CDA was voorafgaand aan de vergadering al blij met de zoektocht van het college naar een alternatieve locatie voor onder andere de Voedselbank. Desondanks dienden de fracties van PvdA, GroenLinks en ChristenUnie een amendement in waarin wethouder Holtland gedwongen werd een alternatieve locatie voor de organisaties te vinden voordat de bouwplannen in het gebied verder uitgerold kunnen worden. In de ogen van het CDA was dit amendement niet alleen overbodig gezien de toezeggingen van de wethouder; bovendien schept het een resultaatverplichting die voor de gemeente financiële gevolgen gaat hebben. Daarom stemde onze fractie tegen het amendement, dat desondanks wel met meerderheid van stemmen werd aangenomen.

Hersteld Hervormde Gemeente

De Hersteld Hervormde Gemeente heeft toezeggingen gekregen om een nieuwe kerk te kunnen bouwen in het Sonnenbergkwartier. Men heeft uitstel gevraagd en gekregen omdat het nu niet goed mogelijk is om met de leden de plannen te bespreken door de coronacrisis. Uitstel zal door het college worden verleend tot uiterlijk 1 oktober. Tot deze tijd heeft de kerk de gelegenheid om een verantwoorde keuze te kunnen maken of de kerkbouw doorgaat in het Sonnenbergkwartier of dat er toch naar een andere nieuwbouwlocatie of bestaand kerkgebouw uitgeweken wordt.

De gemeente Kampen is bezig om de visie verder uit te werken tot concrete plannen. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk na 1 oktober via openbare bijeenkomsten de plannen voor te leggen aan de inwoners en aan belangstellenden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.