16 mei 2017

Niet Ik & Nu, maar Wij & Later

Inmiddels is het alweer twee maanden geleden dat de Tweede Kamerverkiezingen plaatsvonden en sindsdien blijft het oorverdovend stil vanuit Den Haag. Hoe anders is dat hier in Kampen. De politiek in onze gemeente draait, zoals ik dat gewend ben de afgelopen drie jaar, op volle toeren. Tijdens de laatste raadsvergadering op 3 mei jongstleden heeft de raad onder meer het Evenementenbeleid 2017 en de Welstandsnota 2017 vastgesteld en keuzes gemaakt in het sociaal domein over de hulp bij het huishouden.

Verkeerscirculatieplan
Ook de komende periode staat er weer van alles op de agenda. Hierbij moet u denken aan het VCP (Verkeerscirculatieplan), wat kort-gezegd gaat over het (fiets)parkeren in de binnenstad en de (auto)routes in de binnenstad. Uiteraard staat er veel meer in, maar dit zijn de belangrijkste punten. Het doel hiervan is om een autoluwe (dus niet autovrij)
én gastvrije binnenstad te creëren. Met het oog op de Internationale Hanzedagen willen we dit natuurlijk maar wat graag. Borst vooruit, trots op onze prachtige Hanzestad!

De komende tijd gaan de commissie (Ruimtelijke Ontwikkeling) en de raad nadenken over de invulling van Bolwerk Buitenwacht. Althans, de plannen liggen er al, de bal ligt nu bij de commissie en de raad. Deze plannen worden gekenmerkt door een algemeen belang; van het gebied een prachtige entree voor de stad Kampen maken. Als CDA vinden we het belangrijk dat de belangen van alle betrokkenen gehoord worden; de belangen van de inwoners, ondernemers, vrienden van Bolwerk Buitenwacht en betrokkenen bij het VCP. Alleen op deze manier kunnen we een gebied ontwikkelen waar we niet alleen nu, maar ook later van kunnen genieten.

Slimme verlichting
Als jongeling in de raad vind ik het dan ook belangrijk om naar de toekomst te kijken. Bij ieder stuk dat in de commissie en raad komt stel ik mijzelf dan ook de vraag, niet wat het voor het ik en nu betekent, maar voor het wij en later. Om die reden heeft het CDA dan ook begin dit jaar een motie ingediend dat toeziet op slimme verlichting op het Spoorpad (bij station Zuid), mede naar aanleiding van verzoeken vanuit omwonenden voor verlichting. Deze motie is aangenomen door de raad. Slimme verlichting is verlichting die aangaat wanneer een voorbijganger over een sensor gaat en uit gaat zodra door voorbijganger voorbij de straatverlichting is. Niet dat we van het buitengebied een grote lichtbak willen maken, integendeel we houden hiermee rekening met flora en fauna. En we zorgen dat jong en oud veilig thuis kunnen komen, door slim gebruik te maken van duurzame technologieën. Simpelweg voor het wij en later. Wellicht kunnen ze hier in Den Haag ook wat mee.     

Gerben de Koning Gans

CDA raadslid 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.